Oulun seksuaalirikosepäilyjä on tutkittu läpi joulun – Saksassa hukatusta epäillystä ei havaintoja

Rikosylikomisario Markus Kiiskisen mukaan tutkinnat ovat pahasti kesken.

seksuaalirikokset
Kaksi poliisia.
Toni Pitkänen / Yle

Oulun seksuaalirikosepäilytutkinnat ovat jatkuneet joulun yli. Rikosylikomisario Markus Kiiskisen mukaan tutkinnoissa on edetty, mutta ne ovat silti pahasti kesken.

Poliisilla on tutkinnassa kaikkiaan viisi tänä vuonna ilmi tullutta epäilyä, joissa seksuaalirikoksen epäilty on ulkomaalaistaustainen tai epäiltynä on useita ulkomaalaistaustaisia ja uhri on alaikäinen.

Epäiltyjä on kaikissa tapauksissa yhteensä 12. Heistä 10 on tutkintavankeudessa, yksi vapautettu ja Saksan poliisi päästi yhden menemään tietokatkoksen vuoksi.

Kiiskisen mukaan Saksassa päästetystä miehestä ei ole kuulunut. Epäillyn miehen kuva julkaistiin viime viikolla Europolin ylläpitämällä EU-alueen etsintäkuulutettujen listalla. Listalla on poliisin eniten etsimät rikolliset.

Useita epäiltyjä seksuaalirikoksia

Oulussa on tutkinnassa kaikkiaan viisi tänä vuonna ilmi tullutta epäilyä, joissa seksuaalirikoksen epäilty on ulkomaalaistaustainen tai epäiltynä on useita ulkomaalaistaustaisia. Kaikissa tapauksissa uhri on alaikäinen tyttö. Tästä jutusta voit lukea tarkemmin sen, mitä seksuaalirikosepäilyistä tiedetään tällä hetkellä.

Saksassa tehty kiinniotto ja vapauttaminen liittyvät epäilyyn pitkäkestoisesta hyväksikäyttötapauksesta, josta epäillään yhteensä kahdeksaa miestä.

Poliisi otti marraskuun lopussa kiinni seitsemän miestä epäiltynä seksuaalirikoksista. Miesten epäillään törkeästi hyväksikäyttäneen alle 15-vuotiasta kantasuomalaista lasta. Neljää heistä epäillään myös törkeästä raiskauksesta. Kahta epäillään näiden nimikkeiden lisäksi vielä tytön pahoinpitelystä.

Lisäksi kaksi muuta alaikäiseen kohdistunutta epäiltyä seksuaalirikosta ovat tapahtuneet Oulussa Tuiran kaupunginosassa. Molemmat epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 17. marraskuuta ulkona.

Toista niistä tutkitaan lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä, toista tapausta tutkitaan puolestaan törkeänä raiskauksena ja törkeänä seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Pitkään kestäneen epäillyn seksuaalirikostapauksen ja Tuiran epäiltyjen seksuaalirikosten lisäksi poliisi tutkii kahta erillistä epäiltyä tapausta, jotka eivät poliisin mukaan liity aikaisempiin epäiltyihin tapauksiin. Molemmat teot tapahtuivat marras-lokakuussa.