1. yle.fi
  2. Uutiset

Taloyhtiön pihatalkoot loppuivat ilmiriitaan – mies löi toista miestä sahalla päähän

Käräjäoikeus tuomitsi puolimetrisellä sahalla toista miestä lyöneen miehen yli vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

väkivaltarikokset
Harava ja lehtiroskaa
Taloyhtiön pihatalkoot sujuvat yleensä rauhallisesti. Luumäellä otettiin haravaa kovemmat aseet käyttöön. YLE / Maija-Liisa Juntti / YLE

Etelä-Karjalassa Luumäellä koettiin viime huhtikuussa erikoinen näytelmä, kun pihatalkoiden päätteeksi mies löi sahalla toista miestä kaksi kertaa päähän. Miehen takaraivoon oli tullut noin 8 senttimetrin mittainen haava, joka piti hoitaa tikkaamalla haava umpeen.

Lisäksi mies oli saanut haavan poskeensa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomion tapauksesta marraskuussa. Oikeus tuomitsi miehen törkeästä pahoinpitelystä 1 vuoden ja 2 kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon sekä korvamaan uhrille kivusta ja särystä sekä kosmeettisesta ja henkisestä haitasta 3 700 euroa. Tuomiosta ei ole määräaikaan mennessä valitettu, joten tuomio on nyt lainvoimainen.

Saha ja pesäpallomaila

Oikeudessa kuultujen lausuntojen mukaan miehillä ei ollut ennen tapausta riitaa. Uhri oli ollut pihalla istumassa, kun mies oli ottanut terassiltaan noin 50 senttimetriä pitkän käsisahan ja lyönyt sillä toista miestä yllättäen päähän. Lyönnit olivat tulleet uhrin selkäpuolelta ja yllättäneet uhrin täysin.

Uhri oli lähtenyt pakoon omaan asuntoonsa ja hakenut sieltä pesäpallomailan. Sahalla lyönyt mies tuli perästä uhrin asuntoa kohti. Asunnon ovella tai sen lähistöllä kamppailu oli jatkunut.

Tuomittu mies kertoo uhrin lyöneen häntä pesäpallomailla. Sen uhri kuitenkin kiisti. Uhri käytti pesäpallomailaa mielestään vain puolustusvälineenä.

Tuomitulle miehelle oli tullut kamppailussa vammoja pesäpallomailasta. Käräjäoikeuden mukaan uhrin käyttämä pesäpallomaila on voinut osua miehen päähän, kun tämä oli pyrkimässä uhrin asuntoon.

Mies vaatikin oikeudessa uhrille rangaistusta pahoinpitelystä, koska tämä oli lyönyt häntä pesäpallomailalla. Vaatimuksen oikeus hylkäsi. Käräjäoikeuden mielestä uhri on voinut kamppailun aikana lyödä miestä pesäpallomailalla, mutta kyse on ollut hätävarjeluna tehdystä teosta.

Todistuskappaleena olleesta pesäpallomailasta löytyi useita sahan iskun jälkiä.

Pahoinpitelyn aste

Oikeudessa mies tunnusti lyöneensä toista miestä sahalla, mutta hänen mielestään kyse ei ollut törkeästä pahoinpitelystä.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus pohti laajasti, onko käsisaha teräaseeseen rinnastettava hengenvaarallinen väline. Mikäli näin on, olisi kyseessä törkeä pahoinpitely.

Käräjäoikeuden tulkinnan mukaan lyöntivälineenä käytetyn puolimetrisen sahan terä on varsinkin kaulan alueelle osuessaan hengenvaarallinen. Siksi käsisaha on oikeuden mukaan verrattavissa esimerkiksi teräaseena käytettyyn sahalaitaiseen, mutta tylppäkärkiseen leipäveitseen.

Tämän takia oikeus piti käsisahaa ominaisuuksiensa ja vaarallisuutensa vuoksi teräaseeseen rinnastettavana hengenvaarallisena välineenä ja määritteli siksi tapauksen törkeäksi pahoinpitelyksi.

Teon motiivi ei oikeudessa tullut selväksi.

Lue seuraavaksi