Rovaniemen kiekon naisilla on tähtäimessä Mestiksen mestaruus ja liigakarsinnat – mahdollista myös liigaan nousu

Rokin naiset aloittavat Mestispelit tammikuun alussa. Pelaajat haaveilevat liiganoususta.

Rovaniemen Kiekko (RoKi)
Rovaniemen kiekon naisjoukkue harjoittelee
Rovaniemen kiekon naisjoukkue harjoittelee

Rovaniemen kiekon naisten edustusjoukkueella on ollut pitkä joulutauko. Mestis-karsinnat loppuivat joulukuun alkupuolella ja ensimmäinen Mestis-peli on tammikuun kuudentena Lappi-Areenalla.

Tauolla naiset ovat harjoitelleet täysillä, koska kauden tavoitteen kannalta ratkaiseva sarja ja pelit ovat vielä edessä. Syyskauden karsintavaiheen lohkovoitto tuli Rokille suorastaan näytöstyyliin. Päävalmentaja Tuomas Liitola onkin tyytyväinen joukkueen syyskauteen.

– Karsinnat meni meidän osalta oikein hyvin vaikka sieltä tulikin ne kaksi tappiota. Tavoitteenahan oli voittaa kaikki pelit. Emme voineet lähteä muuten kuin siten, että kaikki voitetaan. Pelattiin tosi hyvin. Tappiot olivat mitä olivat, mutta pelillisesti mentiin koko ajan eteenpäin. Pelaajat menivät myös eteenpäin todella paljon ja siitä voidaan olla tyytyväisiä, vakuuttaa päävalmentaja Tuomas Liitola.

Rokin naisten edustusjoukkue harjoittelemassa Lappi-Areenan harjoitushallilla.
Rokin naisten edustusjoukkue harjoittelemassa Lappi-Areenan harjoitushallilla. Antti Mikkola / Yle

Sarjan pisterohmu haaveilee liigapeleistä

Kamppailu Mestiksen mestaruudesta alkaa Rokin osalta reilun viikon kuluttua kotipelinä. Vastaan tulee samasta karsintalohkosta Mestikseen ylimääräisten karsintojen kautta noussut Kärpät Akatemia Oulusta.

Sarjan kaksi parasta pääsee karsimaan noususta naisten SM-liigaan. Mestiskarsintojen pistekuningatar Rokin Sanni Kontiosalo lähtee pelaamaan Mestistä suurin odotuksin.

– Olisi tärkeää, että Rokin naiset pääsisivät SM-liigaa pelaamaan. Se olisi myös oma unelma, että saisi täällä Rovaniemellä pelata sitä naisten kovinta sarjaa Suomessa.

Rokin naisjoukkue pelasi kaudella 2013–2014 SM-sarjan karsinnoissa, mutta silloin joukkue jäi karsintasarjan kolmanneksi. SM-sarjan nimi muuttui kaudelle 2017–2018 naisten SM-liigaksi. Ensimmäisen liigakauden sarjassa pelasi kahdeksan joukkuetta.

Täksi kaudeksi SM-liiga laajeni kymmenen joukkueen sarjaksi, kun viime kevään Mestiksen kaksi parasta joukkuetta nousi suoraan liigaan ilman karsintoja. Nyt liigaan on mahdollista päästä vain karsintojen kautta.

Rovaniemen kiekon hyökkääjä Sanni Kontiosalo teki eniten pisteitä syksyn aikana Mestiksen karsintalohkovaiheessa.
Rovaniemen kiekon hyökkääjä Sanni Kontiosalo teki eniten pisteitä syksyn aikana Mestiksen karsintalohkovaiheessa.Antti Mikkola / Yle

Rokin nuori varakapteeni isänsä jäljillä – tavoite korkeammalla

Rovaniemen kiekon toiseksi paras pisteiden tekijä oli 17-vuotias hyökkääjä ja varakapteeni Ines Lukkarila. Lukkarilan isä pelannut Mestistä Rokin miesjoukkueessa, joten Ounasvaaran lukiota käyvän ja Urheiluakatemiassa olevalla tyttärellä on selvät kuviot tulevaisuudelle.

– Tavoitteena on laittaa ura iskää paremmaksi ja päästä liigaan pelaamaan. Sitten olisi aika siistiä päästä joskus naisten maajoukkueeseen pelaamaan. Kovasti tehdään töitä sen eteen, että joskus pääsisin sinne saakka, vakuuttaa Ines Lukkarila.

Lukkarilan haaveena on myös päästä pelaamaan jääkiekkoa jonnekin muualle kuin Rovaniemelle. Yhtenä vaihtoehtona on Pohjois-Amerikka ja naisjääkiekkoiluun panostava yliopistojoukkue.

– Jos tulee kehitystä sen verran, että tulee joku hyvä tarjous, niin kyllä minä varmasti tartun siihen. Tulevaisuutta ajatellen pelaaminen Pohjois-Amerikassa jääkiekkoa jossain yliopistojoukkueessa olisi ehkä se kaikkein siistein vaihtoehto. Sitäkin ollaan kyllä mietitty, tunnustaa Ines Lukkarila.

Rovaniemen kiekon nuori varakapteeni Ines Lukkarila.
Rovaniemen kiekon nuori varakapteeni Ines Lukkarila.Antti Mikkola / Yle

Rokin valmennusrinkiin kova vahvistus

Rokin naiset saivat joulutauon aikana päävalmentaja Tuomas Liitolan tueksi Juuso Toivolan, joka vastaa Suomen naismaajoukkueen valmennuksesta päävalmentaja Sami Mustosen kanssa ensi kevään naisten MM-kisoissa. Kisat pelataan Espoossa Suomessa.

Toivolan tulo valmennukseen tuskin heikentää joukkueen Rokin naisten tavoitetta Mestiksessä. Joukkue hakee tosissaan paikkaa sarjan kärjessä ja sen myötä pääsyä liigakarsintaan.

– Liigakarsinta on täysin realistinen ajatus ja sitten se, että päästäänkö liigaan on kiikun kaakun, arvelee päävalmentaja Tuomas Liitola.

Viime kaudella Roki oli Mestiksessä neljäs. Sarjana kaksi parasta nousi suoraan liigaan, joten tavoite on saavutettavissa, koska viime vuonna Rokia paremmin sijoittuneita joukkueita on vain yksi mukana Mestiksessä.

Rovaniemen kiekon naisten päävalmentaja Tuomas Liitola
Rovaniemen kiekon naisten päävalmentaja Tuomas LiitolaAntti Mikkola / Yle