1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. Pohjois-Savo

Täällä pääset ihailemaan rakettien räiskettä — kokosimme yhteen Pohjois-Savon ilotulituksia

Kuopiossa perinteisen ilotulituksen korvaajaa on jo pohdittu, mutta aihe vaatii vielä perehtymistä.

Pohjois-Savo
ilotulituksia taivaalla
AOP

Pohjois-Savossa järjestetään useita yleisiä ilotulituksia uudenvuodenaattona.

Kokosimme tähän juttuun aaton isoimpia ilotulituksia kunnittain. Ilotulitukset on koottu verkosta ja Menoinfo.fi-palvelusta (siirryt toiseen palveluun).

 • Iisalmen torilla kello 18.
 • Kaavin torilla maanantaina kello 19.
 • Varpaisjärven torilla noin kello 19.15.
 • Kuopion matkustajasatamassa kello 20.
 • Siilinjärven Vuorelassa, hotelli Kunnonpaikassa kello 20.
 • Tahkon Event Parkissa kello 20 ja Tahkon sillalla kello 24.
 • Leppävirran Vesileppiksessä kello 20 ja kello 24.
 • Rautalammin Kerkonkoskella kello 20 ja matkailukeskus Rämäkkä Holidaysillä noin kello 24.
 • Lapinlahden kunnantalon aukiolla noin kello 21:10.
 • Keiteleen kunnanviraston edustalla kello 21.

Omien rakettien ampuminen ei ole sallittua kaikkialla

Pohjois-Savon pelastuslaitos on kieltänyt omien ilotulitteiden ampumisen (siirryt toiseen palveluun) Kuopion kaupungin ydinkeskustassa ja Petosella sekä Nilsiän Tahkolla. Lisäksi omat raketit ovat kiellettyjä Varkauden Päiviönsaaren alueella.

Syy kielloille on turvallisuuden vaarantuminen paikoissa, joissa perinteisesti liikkuu uudenvuodenaattona paljon ihmisiä.

Maakunnan muissa kunnissa ei ole Pohjois-Savon pelastuslaitoksen asettamia kieltoja. Palotarkastaja Hannu Korhonen kehottaa vuodenvaihteen juhlijoita käyttämään tervettä järkeä, sillä vastuu on aina raketin ampujalla. Esimerkiksi liiketilojen edessä ja väkijoukossa raketteja ei turvallisuussyistä saa ampua.

– Myös kotona kannattaa olla tarkkana, ettei raketti karkaa räystään alle, Korhonen muistuttaa.

Nähdäänkö tulevaisuudessa lasershow?

Espoo on ensimmäinen suomalaiskaupunki, joka korvaa ilotulituksen laservaloesityksellä. Myös Turussa pohditaan, voisiko lasershow korvata tulevaisuuden yleisöilotulitukset.

Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksestä kerrotaan, että myös Kuopiossa perinteisen ilotulituksen korvaajaa on jo mietitty, mutta asia vaatii vielä selvitystyötä.

Laservalonäytöstä pidetään hyvänä vaihtoehtona sen ekologisuuden ja äänettömyyden vuoksi. Toisaalta lasernäytökseen tarvittavat laitteet ovat kalliita, muistuttaa pitkän linjan ilotulitetoimijan Suomen Ilotulitus Oy:n liiketoimintajohtaja Otto Savimaa. Myös luvan hakeminen voi Savimaan mukaan viedä kauemmin, sillä laserit voivat häiritä esimerkiksi lentoliikennettä.

– Maailmalla lasernäytökset ovat jääneet usein yhden kerran kokeiluiksi. Fiilis puuttuu, kun ei tule hajuja eikä ääniä, Savimaa perustelee.

Suomen Ilotulitus Oy järjestää myös Kuopion ilotulituksen. Savimaa kertoo, että yritys on jo muutamia vuosia käyttänyt erilaisia valotehosteita ilotulituksissaan. Tehosteiden myötä itse ilotulitteiden määrää on vähennetty. Yritys ei tällä hetkellä harkitse laajentavansa pelkästään lasereilla tehtäviin näytöksiin.

Rajat räiskeelle (siirryt toiseen palveluun) -kansalaisaloite tähtää kokonaan rakettien kuluttajakäyttöön kieltämiseen. Aloite etenee eduskuntaan, sillä se sai lauantaina kasaan vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Lue seuraavaksi