Etla ennakoi hidastuvaa talouskasvua Suomelle ja maailmalle

Britannian sekava tilanne voi johtaa uuteen kansanäänestykseen - tai kovaan brexitiin.

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos (Etla)
Rakenteilla olevia kerrostaloja ja nostokurkia Jätkäsaaressa
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi, että Suomen talouskasvu hidastuu ensi vuonna selvästi. Kasvu sakkaa uuden arvion mukaan merkittävästi enemmän kuin mitä Etla vielä syyskuun ennusteessaan oletti.

Suomen viennistä riippuvainen talous keikkuu herkästi maailmantalouden aallokon mukana ja myös rakentamisen suhdanteen odotetaan kehittyvän aiempaa heikommin. Samalla maailmantalouden kehitys näyttää aiempaa synkemmältä, muun muassa Kiinan kasvuvauhdin hidastumisen takia.

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ennakoi, että Britanniassa järjestetään uusi kansanäänestys brexitistä. Vihriälä odottaa, että siinä on tarjolla kolme vaihtoehtoa: pääministeri Theresa Mayn neuvottelema sopimus, brexit ilman erosopimusta EU:n kanssa ja Britannian pysyminen EU:n jäsenenä.

– Lopputulos on epäselvä, mutta vain aavistuksen toiveajattelulla maustettuna viimeinen vaihtoehto kurottaa pienellä marginaalilla ykköseksi. Britannian sisäpolitiikka on joka tapauksessa pahoin sekaisin, mitä sitten tapahtuukaan, Vihriälä puntaroi Etlan tiedotteessa.

Ennustepäällikkö Markku Lehmus pitää täysin mahdollisena, että Britannia rysähtää ulos EU:sta ilman sopimusta. Hänen mielestään on syytä kysyä, ovatko suomalaiset yritykset varautuneet sopimuksettomaan eli kovaan brexitiin ja sen seurauksiin Britannian kanssa käytävälle kaupalle.

EKP:n koronnosto voi jäädä tulematta

Euroalueella on odotettu, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoa ensi vuonna. Lehmuksen mukaan voi olla, että korotusta ei tulekaan.

– Jos euroalueen talouskasvu hidastuu odotuksia enemmän – kuten moni indikaattori vihjaa – samalla kun pohjainflaatiossa ei vieläkään näy juuri mitään heräämisen merkkejä, on ohjauskoron nostolle vaikea löytää hyviä perusteluja ensi vuonna, Lehmus arvioi.

Lehmus pitää todennäköisenä, että maailmantalouden kehitys kärsii ensi vuonna Kiinan talouskasvun hidastumisen myötä. Vähittäiskaupan ja teollisuustuotannon kasvu on jo hidastunut ja samalla kauppasota Yhdysvaltojen kanssa on vaarassa kiihtyä edelleen. Kiinan johto saattaa pian hamuta elvytyshanaa.

– Ellei hana ole jo liian ruosteinen, Lehmus pohti.

Lue myös:

Analyysi: Suomessa ei ole haluja lasten tekoon eikä investointeihin – kumpi kertoo enemmän uskonpuutteesta?

Olli Rehn: "Ilmastonmuutos on valtava markkinahäiriö" – nyt myös Suomen Pankki ennustaa hidastuvaa kasvua

VM: Talouskasvu hiipuu ensi vuonna selvästi – kestävyysvaje repeämässä jälleen entisiin mittoihin