Ruotsissa uudenvuodenaattona viimeinen mahdollisuus omaan räiskyttelyyn – Ensi vuonna ilotulitteisiin tarvitaan lupa kunnalta

Norjassa ilotulitusraketit ovat olleet kiellettyjä jo useita vuosia.

ilotulitukset
Edustalla merta, valaistu kuusi ja rakennus ja ilotulitusraketti räjähtää mustaa taivasta vasten.
Ilotulitusraketti Tukholman yllä. Anders Wiklund / EPA

Ruotsissa tulee voimaan ensi vuonna uudet säädökset ilotulitteiden käytöstä.

Kaikkiin kepillisiin raketteihin tarvitaan lupa kunnalta. Puolestaan rakettien myyjien on varmistettava, että ostajalta lupa löytyy. Asiasta kirjoittaa muun muassa Mitt i -julkaisu. (siirryt toiseen palveluun)

Uudenvuodenaatto on viimeinen mahdollisuus tavalliselle ruotsalaiselle valaista taivas omilla ilotulitusraketeilla, kun pitkään valmistellut uudet säännöt otetaan käyttöön kesällä 2019.

– Kaikille ilotulitusraketeille, joissa on keppi, vaaditaan lupa, sanoo Mikael Ekeberg uudet säännöt valmistelleesta Ruotsin turvallisuusvirastosta. Luvan saaminen edellyttää koulutusta rakettien ampumiseen liittyen.

Kyseessä on viimeisin askel ilotulitteita koskevien säännösten tiukentamisesssa. Vuonna 2014 Ruotsissa kiellettiin isommat pommi-ilotulitteet. Pienemmät papatit kiellettiin jo vuonna 2002.

Muutosten taustalla on ilotulitteiden käytöstä aiheutuvat onnettomuudet. Joka vuosi yksinomaan Tukholman läänissä 20 ihmistä loukkaantuu vakavasti ilotuliteonnettomuuksissa. Koko maassa viime vuonna ilotuliteonnettomuuksissa loukkaantui 121 ihmistä.

Uusien sääntöjen pyrkimyksenä onkin vähentää loukkaantumisia. Norjassa ilotulitusraketit ovat olleet kiellettyjä jo pidemmän aikaan.

– Norjassa on nähty, että vaikutus onnettomuustilastoihin on hyvä, sanoo Mikael Ekberg.

Ekebergin mukaan nettikauppa on kuitenkin ongelma, sillä yhä useampi tilaa ilotulitteita maista, joissa niiden myyntiä ei rajoita. Tällaisten maiden ja tullin kanssa tarvitaankin lisää yhteistyötä, toteaa Ekeberg.

Paukuttelulle korvaajia

Ruotsissa yhä useampi kunta on luopunut uudenvuoden ilotulituksista. Osa on korvannut ilotulitukset lasershow'lla, joka on myös lemmikkiystävällisempi, sillä siitä ei koidu kovaa pauketta.

Tänä vuonna ilotulituksesta luopuvien joukkoon liittyy länsi-ruotsalainen Vänersborgin kunta. Taustalla ovat ympäristösyyt. Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun)kuntalaiset olivat toivoneet, että Vänersborg olisi kestävän kehityksen kunta kaikilla osa-alueilla, niinpä ilotulitus peruttiin.

Suomessa Espoo on ensimmäisenä kaupunkina korvaamassa raketit laservaloesityksellä.

Lue lisää:

Jo tuhannet vaativat ilotulitteiden käytön rajoittamista – Helsingissä market ei aio myydä niitä ollenkaan, Espoo korvasi paukut lasereilla

Eläinlääkäri: Uudenvuodenyö voi olla lemmikille kuin sotatila – ilotulitteista kärsivät muutkin kuin koirat

Ruotsissa suojellaan lemmikkieläimiä rakettimelulta: Ilotulitusten tilalle lasershow