Gasum: Kuopioon tankkauspiste kaasuautoille kesään mennessä – Joensuuhun lähivuosina

Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa ei tällä hetkellä ole yhtään kaasuntankkausasemaa.

kaasuautot
Kaasuntakkausletku kiinni auton kaasutankissa.
Niko Mannonen / Yle

Lähes koko Itä-Suomesta puuttuvat biokaasuautojen tankkausasemat. Etelä-Savosta Mikkelistä ja Haukivuorelta voi tankata kaasua. Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa eri ole yhtään tankkausasemaa.

Autoliikkeet arvioivat, että kaasuautot eivät mene kaupaksi, koska niitä ei pysty tankkaamaan Itä-Suomessa.

Tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä energiayhtiö Gasum suunnittelee Pohjois-Savon ensimmäisen kaasuntankkausaseman avaamista Kuopioon ensi kesään mennessä. Se sijoitetaan Matkuksen alueelle ja rakentamisen tarkempi aikataulu riippuu maankäyttösopimuksista ja luvista.

Yhtiö etsii Joensuusta sopivaa paikkaa kaasuntankkausasemalle ja suunnitelmissa on rakentaa asema sinne parin seuraavan vuoden aikana.

Gasumin tarkoituksena on kasvattaa tankkausasemien määrää Suomessa noin kymmenellä asemalla vuodessa. Yhtiö on saanut liki kolme miljoonaa euroa EU-tukea niiden rakentamiseen. EU-tuki rajautuu kuitenkin niin sanottuu ydinverkkoon.

– Se tarkoittaa tieosuuksia Turusta Helsingin kautta Vaalimaalle ja nelostietä, toteaa Gasumin kehityspäällikkö Markus Kaarlela.

Myöhemmin yhtiön on tarkoitus rakentaa tankkausasemia pienillekin paikkakunnille.

– Verkostoa on järkevä kehittää sinne missä ihmiset asuvat ja on paljon autoja. Kaupunkeihin ensin perustetaan asemia, jotta kaasuautokanta saadaan nousuun. Kun markkinat kehittyvät, asemat pienilläkin paikkakunnilla tulevat kiinnostaviksi.

Kaarlela arvioi, että verkoston kehitys pitää olla vauhdikasta ja pienet paikkakunnat saavat tankkausasemansa tulevina vuosina, mutta hän ei määrittele tarkempaa ajankohtaa.

Nyt tankkausasemia vain 40

Suomessa on nyt noin 6 000 kaasuautoa. Liikenne- ja viestintäministeriön ilmastoraportissa tavoitteeksi asetettiin 130 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaisi energiayhtiö Gasumin mukaan 300 tankkausasemaa. Nyt tankilla pääsee käymään 40 paikassa.

Autohuollot ovat jo vuosia sitten varautuneet kaasuautojen huoltoihin. Asiakkaita esimerkiksi Kuopiossa on kuitenkin vielä hyvin vähän.

– Huollettujen kaasuautojen määrä mahtuu yhden käden sormiin, jälkimarkkinointipäällikkö Ari Hartikainen Autoliike Miettiseltä kertoo.

Myös Autoliike Hartikaisen huoltopäällikkö Arto Vartiainen sanoo kaasuautojen olevan vielä harvinaisia asiakkaita huollossa.

– Sähkö- ja hybridiautoja myydään ja huolletaan paljon. Kaasuauto on ajatuksena vieras, Vartiainen pohtii.