1. yle.fi
  2. Uutiset

Näyttelijän raju paljastus sytytti Argentiinan oman #metoo-kampanjan – machokulttuurin kyllästämässä maassa asenteet ovat murroksessa

Argentiinalaisnaiset kyllästyivät jatkuvaan häirintään ja väkivaltaan. Satoja naisia kuolee vuosittain parisuhdeväkivaltaan Argentiinassa.

Argentiina
Thelma Fardín
Thelma Fardín puhuu lehdistötilaisuudessa Buenos Airesissa joulukuussa 2018.Marina Guillen / EPA

Buenos AiresArgentiinalainen näyttelijä Thelma Fardín pidätteli itkuaan kertoessaan videoviestissä (siirryt toiseen palveluun) yhdeksän vuoden takaisesta tapahtumasta.

Fardín syytti videolla näyttelijä Juan Darthésin raiskanneen hänet, kun he olivat vuonna 2009 Nicaraguassa esittelemässä suosittua lasten ja nuorten tv-sarjaa. Fardín oli tuolloin 16-vuotias. Hänen vastanäyttelijänsä Darthés oli 45.

– Eräänä iltana hän pakotti minut koskemaan itseään ja sanoi: "Näetkö, mitä sait aikaan?" Hän tarkoitti erektiotaan. Jatkoin vastustelua, mutta hän ei välittänyt, Fardín kertoo raiskaukseen johtaneesta tapahtumasarjasta.

Argentiinalaisista telenoveloista eli saippuasarjoista tuttu Darthés on kiistänyt syytökset. Aiemmin myös toiset naisnäyttelijät ovat syyttäneet Darthésia seksuaalisesta häirinnästä.

"Katso, mitä sait meissä aikaan"

Näyttelijä Fardínin raju paljastus joulukuussa aloitti #metoo-kampanjaan verrattavan someilmiön Argentiinassa.

Kymmenet tuhannet naiset ovat jakaneet Fardínin rohkaisemana sosiaalisessa mediassa viestejä kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta ja väkivallasta käyttäen aihetunnistetta #MiraCómoNosPonemos. Tunnisteen voi kääntää suomeksi suunnilleen näin: "Katso, mitä sait meissä aikaan".

Kampanjan myötä julkisuuteen on noussut useita vakavia syytöksiä seksiin pakottamisesta Argentiinan elokuva- ja tv-alalla. Syytöksiä on esitetty myös näkyviä poliitikkoja vastaan, senaattoreita myöten.

Presidenttikin puuttui somekampanjaan

Argentiinan presidentti Mauricio Macri kommentoi #MiraCómoNosPonemos-kampanjaa heti alkumetreillä.

– Velvollisuutemme on työskennellä kaikenlaisen naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi, presidentti kirjoitti tviitissään.

Macri ilmoitti viranomaisten myös hyllyttäneen hallituksen tuottaman, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustaneen kampanjavideon. Vuosi sitten julkaistulla videolla esiintyi myös nyt syytetty näyttelijä Darthés.

Järjestö: Argentiinassa kuolee nainen väkivaltaisesti joka 29. tunti

Naisten kokema häirintä ja väkivalta on yleistä machokulttuurin kyllästämässä Argentiinassa. Buenosairesilaisten mielestä on hyvä, että naiset ovat alkaneet kertoa julkisesti kokemuksistaan.

– Miesten ei tulisi ottaa asioita enää itsestäänselvyytenä, kuten kulttuurissamme on ollut tapana, sanoo buenosairesilainen Stéphanie Genard maataan järisyttävästä somekampanjasta.

Stéphanie Genard
Buenosairesilaisen Stéphanie Genardin mukaan miesten täytyy muuttaa asenteitaan ja käyttäytyä naisia kohtaan tasa-arvoisemmin. Erkka Mikkonen / Yle

Uusi kampanja jatkaa vuonna 2015 Argentiinassa alkanutta massiivista lähisuhdeväkivallan vastaista Ni una menos -liikehdintää. Liikkeen nimi painotti, että yhtäkään uutta uhria ei saanut enää tulla. Kampanja keräsi satojatuhansia ihmisiä kaduille vastustamaan lähisuhdeväkivaltaa.

Liike muun muassa nosti näkyvästi esille tapauksen, jossa 16-vuotias teinityttö Lucía Peréz raiskattiin ja murhattiin väkivaltaisesti Mar del Platan kaupungissa vuonna 2016. Marraskuussa oikeusistuin yllättäen vapautti (siirryt toiseen palveluun) epäillyn kolmikon raiskaussyytöksistä. Se sai jälleen tuhannet lähtemään kaduille.

Työtä naisten aseman parantamiseksi on Argentiinassa paljon. Naisten oikeuksia ajava järjestö on laskenut, (siirryt toiseen palveluun)että Argentiinassa on kuollut lähisuhdeväkivaltaan viimeisen kolmen vuoden aikana ainakin 895 naista. Tämä tarkoittaa uutta kuolonuhria joka 29. tunti.

Laura Vilariño
Buenosairesilainen Laura Vilariño tukee seksuaalista ahdistelua paljastavaa Argentiinan #metoo-kampanjaa.Erkka Mikkonen / Yle

Aborttikeskustelu mursi tabuja

Feminismi ja naisten oikeudet ovat olleet vahvasti esillä Argentiinassa kuluvan vuoden aikana. Naisten kokeman häirinnän ja väkivallan ohella maassa on käyty laajaa keskustelua oikeudesta raskaudenkeskeytykseen.

Alkuvuodesta parlamentti alkoi käsitellä lakialoitetta, joka pyrki tiukan aborttilainsäädännön höllentämiseen. Nykyisen lainsäädännön mukaan raskaudenkeskeytys on sallittu Argentiinassa vain poikkeustapauksissa.

Kuukausia jatkunut kiivas väittely abortista mursi tabun aiemmin vaietun aiheen ympäriltä.

Kesäkuussa Argentiinan parlamentin alahuone hyväksyi historiallisen lakialoitteen oikeudesta lailliseen, turvalliseen ja ilmaiseen raskaudenkeskeytykseen. Parlamentin ylähuone eli senaatti kuitenkin torppasi lakipaketin elokuussa.

Agentiinassa eletäänkin nyt eräänlaista murrosvaihetta naisten oikeuksien toteutumisessa.

– Elämme suurten muutosten aikakautta. Aluksi voi tulla ylilyöntejä, mutta ne tasaantuvat ajan kuluessa, buenosairesilainen Laura Vilariño arvioi #MiraCómoNosPonemos-kampanjaa ja naisten asemaa nyky-Argentiinassa.

Kommentointi suljettu klo 19.02 kommentointiohjeiden toistuvien rikkomusten takia.

Lue seuraavaksi