Ulkoministeri vaihtui Saudi-Arabiassa – Kuningas Salman nimitti Ibrahim Al-Assafin virkaan

Samalla kuningas Salman muokkasi maan ylintä hallintoa uuteen uskoon.

Saudi-Arabia
Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir
Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir joutui eroamaan torstaina virastaan.Maxim Shipenkov / EPA

Saudi-Arabiassa vaihtui torstaina ulkoministeri, kun kuningas Salman erotti vuodesta 2015 ulkoministerinä olleen Adel Al-Jubeirin ja nimitti hänen tilalleen Ibrahim Al-Assafin. Kuningas Salman muokkasi torstaina myös maan ylintä hallintoa nimittämällä muun muassa uuden informaatioministerin, kansalliskaartin johtajan ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajan.

Kuningas ei perustellut millään tavalla ulkoministerin vaihtoa, mutta yleisesti uskotaan, että Saudi-Arabia haluaa puhdistaa Jamal Khashoggin murhassa ryvettynyttä mainettaan tekemällä henkilövaihdoksia maan hallinnossa. Saudi-Arabiassa tapahtuneet uudet virkanimitykset tukevat kruununprinssi bin Salmanin asemaa, koska useaan tärkeään virkaan nimitettiin hänen liittolaisiaan.

Uusi ulkoministeri Ibrahim Al-Assaf istuu Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiö Aramcon hallituksessa. Sen lisäksi uudella ulkoministerillä on hallituspaikka maan suurimman investointirahaston hallituksessa. Kuningaskunta aikoo talousanalyytikkojen mukaan houkutella uudistusten myötä ulkomaalaisia sijoittajia takaisin Saudi-Arabian markkinoille.

Kansainväliset sijoittajat tuntevat uuden ulkoministerin Ibrahim Al-Assafin. Hän on johtanut useita kertoja Saudi-Arabian valtuuskuntaa Maailman talousfoorumissa Davosissa. Sen lisäksi hän on ollut valtiovarainministerinä kuningas Fahdin sekä kuningas Abdullahin valtakaudella.

Lue myös:

Saudi-Arabia syyttää Yhdysvaltain senaattia sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin

Senaatti haluaa lopettaa Yhdysvaltain tuen Saudi-Arabialle Jemenin sodassa

Jemenin rauhanneuvotteluissa edistystä, kertovat medialähteet: pääkaupungin lentokenttä avataan, öljy- ja kaasuvienti takaisin

Lähteet: AP, AFP, Reuters