Kemin merivartioaseman toiminta päättyy

Kemissä merivartioston kalustoa säilytetään myös jatkossa kesäisin viranomaislaiturissa, joka sijaitsee Hahtisaaressa.

Kemi
merivartija kiikaroi merelle
Päivi Meritähti / Yle

Kemin merivartioasema hiljenee lopullisesti vuodenvaihteessa. Sisäministeriö lakkauttaa säästösyistä Kemin merivartioaseman sekä Kalajoen ja Kaskisen merivartioasemat.

Rajavartiolaitos on arvioinut, että kolmen aseman lakkauttaminen säästää 200 000 euroa tilakustannuksia. Kaikki Kemin kolme merivartijaa siirtyvät töihin Virpiniemeen Oulun kupeeseen.

Rahaa toimintaan, ei seiniin

Vuoden alusta Virpiniemen merivartioston päällikkönä aloittavan yliluutnantti Janne Isometsän mukaan pienten merivartioasemien aika on ohi, sillä kiinteistä kustannuksista rahaa suunnataan toimintaan.

– Jatkossa merivartijat partioivat Kemi-Tornion edustan merialueella lähes samalla tavalla kuin aikaisemminkin. Virpiniemestä pyritään olemaan jatkuvassa liikkeessä pohjoiseen, etelään ja myös Oulun alueelle. Ajatuksena on, että ollaan tehokkaita ja liikutaan aiempaa monipuolisemmin, sanoo Isometsä.

Hänen mukaansa pieniä asemia on pyöritetty kahden kolmen henkilön voimin, joten keskittäminen parantaa myös toimintavarmuutta. Talven ajaksi Kemiin ei jätetä yhtään myöskään yhtään kalustoa vaan kaikki alukset telakoidaan Virpiniemessä

– Kemissä säilytetään kesäisin viranomaislaiturissa partiovene ja yksi pienempi vene. Pienempää venekalustoa pyritään pitämään partioiden mukana, että tarvittaessa voidaan reagoida kaikkiin eteen tuleviin tehtäviin, sanoo Isometsä.