Kainuussa otettiin oppia viime talven lumikaaoksesta

Miljoonakulut aiheuttanut lumikaaos antoi arvokasta oppia Kainuuseen ja suuriin sähkönjakeluhäiriöihin ollaan nyt entistä valmiimpia.

Kajaani
Taivas näkyy tykkylumen takaa.
Varsinkin Ylä-Kainuussa tykkylumituhot olivat pahoja.Jarmo Nuotio / Yle

Tuhannet kodit joutuivat olemaan viime talvena ilman sähköä ja sähköyhtiö Loisteelle koitui lähes 11 miljoonan euron tappiot.

Kainuun kokemukset osoittivat, että matkapuhelinverkko on yllättävän haavoittuvainen sähkön suhteen. Kun puhelimet vaikenevat, avun välittäminen maakuntaan on entistä vaikeampaa.

– Ihmisten puhelinten akuista saattaa loppua virta hyvinkin nopeasti. Sama on tilanne verkko-operaattoreiden tukiasemien suhteen. Niiden omien akkujen kesto on rajallinen. Myös viranomaisverkon toimintakyky pitkässä sähkönjakeluhäiriössä on rajallinen, pelastusjohtaja Anssi Parviainen kertoo.

Alkuvuoden kokemuksilla oli vaikutusta myös Kainuun pelastuslaitoksen kalustohankintoihin. Pelastuslaitokselle ja kuntien paloasemille on hankittu lisää varavoimakoneita.

Sulan maan aikana sähköverkoissa havaitut vauriot on kunnostettu. Samalla on huolehdittu siitä, että metsien halki kulkevilla sähkölinjoilla ei olisi puita.

Jatkossa kynnys pelastusviranomaisten puuttumiselle tilanteeseen on aiempaa matalampi.

Haluamme tehdä juttuja yhdessä yleisön kanssa, lähetä meille kysymys! (siirryt toiseen palveluun)