1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilotulitukset

Ilotulitteista tuli vuodenvaihteen kuuma peruna – osa kunnista toivoo lasershowsta ilotulitusten korvaajaa

Lasershowsta on vielä vähän kokemuksia, ja moni kunta odottaakin toisten hoitavan kokeilut.

ilotulitukset
Lasershow korvasi ilotulituksen Kokkolan Venetsialaisissa.
Lasershow korvasi ilotulituksen Kokkolan Venetsialaisissa.Riikka Oosi / Yle

Kokkolan kaupunki kokeili mökkikauden päättävien Venetsialaisten aikana ilotulituksen korvaamista laservaloshowlla (siirryt toiseen palveluun) (Keskipohjanmaa). Palautetta tuli kahdenlaista, mutta jotain voinee päätellä siitä, että uutenavuotena Kokkola järjestää yhä perinteiset ilotulitukset.

– Kyllä perinteet ovat tärkeitä. Ihmisillä oli ehkä erilaisia odotuksia lasershowsta – osalla enemmän, osalla vähemmän. Ja todellisuuden suhteen oli vähän haastetta, muotoilee kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Venetsialaisten lasershown tuottaja vastasi aikanaan maakuntalehdessä kritiikkiin sanomalla, että kaikki meni suunnitellusti. Sen sijaan etukäteen ei kerrottu tarpeeksi selvästi, että valot näkyvät parhaiten lavan etupuolelle (siirryt toiseen palveluun), minne ne suunnataan (Keskipohjanmaa).

Kokkolan kehitysjohtaja Sandberg uskoo silti, että lasershown tapaiset valoleikittelyt ovat tulevaisuuden trendi ja ilotulitukset vähenevät – mutta millä aikataululla, se jää nähtäväksi.

Tänä uutenavuotena lasershowta kokeilee ainakin Espoo, joka ei tosin ole järjestänyt ilotulituksia enää vuosiin. Turussa on tehty valtuustoaloite laseresitykseen siirtymisestä ensi vuonna. Kuopiossakin on mietitty vaihtoehtoja perinteiselle ilotulitukselle.

Kuntalaisaloite ilotulituksen korvaamisesta laserilla tehtiin myös Mikkelissä. Aloite ei mennyt läpi, vaan hallintojohtaja vetosi laservaloesityksen hintaan ja vähäisiin kokemuksiin, lähinnä Kokkolasta. Vastauksessa todettiin silti (siirryt toiseen palveluun), että myös Mikkeli seuraa kehitystä ja saattaa ottaa lasershown vähintää osaksi juhlallisuuksia.

Ilotulitus
Yle

Helsingissä nähdään vuoden vaihtuessa perinteinen suuri ilotulitusshow, jonka Yle televisioi suorana. Sen lisäksi monissa kaupunginosissa on omia ilotulitusnäytöksiään (siirryt toiseen palveluun) (Stadissa.fi).

Myös esimerkiksi Vaasassa (siirryt toiseen palveluun) ja Jyväskylässä (siirryt toiseen palveluun) nähdään kaupungin ilotulitus. Keskisuomalaiskunnista valtaosa ei järjestä ilotulituksia, vaan rahat annetaan vaikkapa stipendirahastoon, kuten Kinnulassa.

Joissain kunnissa, kuten Oulussa (siirryt toiseen palveluun), Seinäjoella (siirryt toiseen palveluun) ja Pietarsaaressa (siirryt toiseen palveluun)ilotulitukset järjestetään perhetapahtumissa alkuillasta. Kokkolassa ilotulituksia on itse asiassa kaksi (siirryt toiseen palveluun), ensimmäinen jo illalla.

Kokkolassa ilotulitusten lisäksi nähdään valoinstallaatio. Kaupunki kokeilee erilaisia malleja 400-vuotisjuhlavuoden alla, sillä kaupungintalon vastaremontoitu katto ei enää salli ilotulittamista kuten ennen. Tänä vuonna tulitteet ammutaan maan tasalta.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun) puolestaan haluaa, että tähtisädetikkuja järeämpien ilotulitteiden käyttö jätettäisiin Suomessa ammattimaisille toimijoille, joilla on Tukesin lupa järjestää ilotulituksia. Aloitteen on allekirjoittanut yli 50 000 ihmistä, joten se menee eduskunnan käsittelyyn.

Lue seuraavaksi