Yhdysvallat pysyttelee laillisen siirtolaisuuden ykköskohteena – "Vioistaan huolimatta tämä on hienoin valtio maailmassa"

Viisumien saaminen on vaikeutunut, mutta amerikkalainen unelma elää ihmisten mielissä kaikkialla maailmassa.

kansalaisuus
Maria Milagros Terán seremoniassa.
Maria Milagros Terán sai Yhdysvaltain kansalaisuuden 28 vuoden odotuksen jälkeen. National Archives

WashingtonKaikkiaan 31 uutta yhdysvaltalaista odottaa käytävässä. Joukossa on yksi ranskalainen, englantilainen ja venäläinen, loput ovat lähtöisin Keski- ja Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta.

Kaikilla on hymy herkässä. Vuosikausia kestänyt odotus loppuu pian koittavaan uuden kansalaisen valan vannomiseen.

Yksi onnellisista on nicaragualainen runoilija Maria Milagros Terán, joka on odottanut tätä tilaisuutta 28 vuotta.

– Ei, en joutunut missään vaiheessa epäuskon valtaan. En ole helposti toivoaan menettävää ihmistyyppiä, hän kertaa tunnelmiaan tilaisuuden jälkeen kotisohvallaan.

Laivaston torvisoittokunta puhaltaa ensimmäisen sävelen viisi minuuttia tasatunnin jälkeen. Se on poikkeuksellista ja johtuu siitä, että tilaisuuden pääpuhuja, korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsberg, on saapunut paikalle myöhässä. Yleensä Yhdysvaltain kansallislaulu kajahtaa Kansallisarkiston Rotundassa täsmälleen aamukymmeneltä.

Uudet kansalaiset kävelevät sisään ja asettuvat istumaan kupolisalin etuosaan niin, että näkevät edessään Kansallisarkiston arvokkaimman dokumentin: Lasin taakse asetetun Yhdysvaltain alkuperäisen itsenäisyysjulistuksen.

Uudet Yhdysvaltain kansalaiset vannovat valan Kansallisarkistossa.
Uudet Yhdysvaltain kansalaiset vannovat valan Kansallisarkistossa. Yhdysvallat on saanut tänä vuonna 750 000 uutta kansalaista. National Archives

"Täyttäkää velvollisuutenne ja äänestäkää"

Pergamenttiin vuonna 1776 kirjoitetussa itsenäisyysjulistuksessa lukee, että kaikki ihmiset ovat syntyneet vapaiksi ja tasavertaisiksi. Tähän omana aikanaan vallankumoukselliseen lauseeseen pohjautuu yhdysvaltalainen perusarvo, yksilönvapaus.

85-vuotias tuomari Ginsberg muistuttaa puheessaan tuon vapauden mukanaan tuomasta vastuusta.

– Täyttäkää velvollisuutenne osallistumalla yhteiskunnan toimintaan. Puolet kansastamme ei äänestä. Älkää te kuuluko siihen joukkoon, Ginsberg sanoo.

Milagros Terán on kirjoitustöidensä lisäksi työskennellyt Nicaraguan ulkoministeriön ja Maailmanpankin palveluksessa. Kansalaisuuden saatuaan hän aikoo olla Ginsbergin toivoma, yhteiskunnallisesti aktiivinen yhdysvaltalainen.

– Aion äänestää ja mahdollisesti hakea virkaa liittovaltion hallinnosta. Saatan jopa lähteä mukaan politiikkaan, hän sanoo.

Sen lisäksi hän aikoo jatkaa runoilijana. Hänen runojaan on käännetty usealle kielelle, myös suomeksi. Hän vieraili viime vuonna Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa.

Nainen lukee esitettä.
Uusille yhdysvaltalaisille jaetaan esitteet, joissa kerrotaan, miten kansalaisuudesta voi hyötyä. National Archives

750 000 uutta kansalaista

Kansalaiseksi julistamista juhlistaa torvisoitinyhtyeen lisäksi viiden sotilaan lippuparaati. Muuten tilaisuus vaikuttaa arkiselta. Se kestää tunnin, minkä jälkeen uusille kansalaisille ja heidän seuralaisilleen tarjotaan kakkukahvit.

– Suurempiin juhlallisuuksiin ei ole aikaa eikä resursseja, tilaisuuden järjestelyistä vastaavan Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriön tiedottaja Jim McKinney sanoo.

Ministeriön määrärahat eivät riitä enempään, sillä samanlaisia tilaisuuksia järjestetään lähes päivittäin kaikkialla Yhdysvalloissa. Niissä on tämän vuoden aikana saanut kansalaisuuden 750 000 siirtolaista.

Se vastaa vuosittaista keskiarvoa. Yhdysvaltain kansalaiseksi hyväksyttyjen määrä on vaihdellut 2000-luvulla 400 000 ja miljoonan välillä (siirryt toiseen palveluun).

Kansalaisuudenmyöntötilaisuus Kansallisarkistossa.
Kansallisarkistossa järjestetään usein tilaisuuksia, joissa Yhdysvallat saa uusia kansalaisia. National Archives

Trump ajaa tiukempaa siirtolaispolitiikkaa

Vaikka kansalaisuuden saavien määrä on pysynyt viime vuosina suurin piirtein samana, on sitä odottavien jono pidentynyt, sillä käsittelyajat ovat pidentyneet. Milagros Terán arvioi oman kokemuksensa perusteella, että tämä kehitys alkoi Barack Obaman kauden lopulla.

– Jätin kansalaisuushakemuksen sisään vuonna 2016 ja täytettävää oli jo silloin paljon aiempaa enemmän. Odotusaika haastatteluihin on sen jälkeen pidentynyt, hän kertoo.

Nykyinen presidentti Donald Trump haluaa tiukentaa siirtolaispolitiikkaa.

Hän aikoo rakennuttaa muurin Meksikon vastaiselle rajalle. Trump on lisäksi ehdottanut muun muassa, ettei Yhdysvalloissa syntyville siirtolaisten lapsille enää myönnettäisi automaattisesti kansalaisuutta. Ainakaan toistaiseksi nämä ehdotukset eivät ole edenneet kongressissa.

Työperäisen ja opiskeluun oikeuttavan viisumin saaminen Yhdysvaltoihin on Trumpin hallinnon aikana vaikeutunut. Viisumihakemusten laatimisessa auttavat ammattilaiset kertovat, että suomalaistenkin osalta hakuehtoja tulkitaan aiempaa tiukemmin.

Hakijan on oltava aina valmiina

Kansalaisuuden saaminen on pitkä ja monivaiheinen prosessi. Milagros Teránilla se kesti kaikkinensa poikkeuksellisen pitkään, 28 vuotta, koska hän asui välillä useita vuosia Afrikassa.

Muillakin kansalaisuuden saamiseen menee yleensä vähintään kymmenen vuotta.

Ensin hankitaan pysyvä työ- ja oleskelulupa eli green card. Sen voi saada useamman vuoden oleskelun jälkeen tai onnen potkiessa erikseen järjestettävissä arvonnoissa.

Trump on vaatinut noiden arvontojen lopettamista.

Kansalaisuutta voi hakea keskimäärin viiden vuoden kuluttua pysyvän oleskeluluvan saamisesta. Anomuksen jättämisen jälkeen haastatteluihin menee pari vuotta ennen kuin edessä on valan vannominen.

Tuona aikana hakijan on oltava valppaana.

Kansallisarkiston kahvitilaisuudessa kuulee kauhutarinoita siitä, kuinka kutsun valanvannomiseen oli tullut sähköpostissa muutaman päivän varoitusajalla, kun hakija itse oli työmatkalla Euroopassa. Myöhästyttyään tilaisuudesta hän joutui odottavien jonossa hännille.

Milagros Terán sai kutsun tilaisuuteen kaksi viikkoa etukäteen.

– Onneksi satuin olemaan kotona eikä sukulaisiani Nicaraguassa ole sairaana tai vastaavaa pakottavaa tarvetta lähteä matkoille ollut. Muuten odotus jatkuisi edelleen, hän miettii.

Milagros Teran kotonaan.
Runoilija Maria Milagros Terán sai joululahjaksi Yhdysvaltain kansalaisuuden. Nina Svahn / Yle

Siirtolaisia yli neljännes yhdysvaltalaisista

Kaikesta vaivannäöstä huolimatta Yhdysvaltain kansalaisuus on miljoonien ihmisten tavoitteena. Vuonna 2017 maahan muutti laillisesti 1,49 miljoonaa ihmistä, vuotta aiemmin heitä tuli 1,38 miljoonaa.

Heistä suuri osa hakee myöhemmin kansalaisuutta. Yhdysvallat on pysynyt laillisen siirtolaisuuden ykköskohteena maailmassa.

Yhdysvalloissa on noin 45 miljoonaa laillisesti muuttanutta siirtolaista, mikä on viidennes maailman kaikista laillisista siirtolaisista.

Kun heidän Yhdysvalloissa syntyneet lapsensa lasketaan mukaan, oli siirtolaisia viime vuonna tehdyn väestönlaskennan mukaan 86,4 miljoonaa eli 27 prosenttia Yhdysvaltain koko väestöstä. Noin puolet heistä on latinoja.

Lisäksi maassa on runsaasti laittomasti siirtolaisia. Pew Research Center -tutkimuslaitos arvioi heidän määräkseen 10,7 miljoonaa vuonna 2016 (siirryt toiseen palveluun).

Ameenat Kareem seremoniassa.
Nigeriasta Yhdysvaltoihin muuttanut Ameenat Kareem (vasemmalla) iloitsee uuden kansalaisuuden tuomista mahdollisuuksista elämässä. National Archives

"Kotiseudulla ei ollut mahdollisuuksia"

Milagros Teránin kanssa samaan aikaan kansalaisuuden saanut nigerialainen Ameenat Kareem kertoo tulleensa Yhdysvaltoihin nuorena aikuisena yksinkertaisesti paremman elämän toivossa.

– Kotiseudullani mahdollisuuksia on luotu vain vanhemmalle väelle, nuorille ei ole mitään. Olen onnellinen saadessani olla laillisesti täällä ja voidessani yrittää saavuttaa elämässäni sen, mitä haluan, Kareem sanoo.

Syyt siirtolaisuuteen ovatkin tutkimusten mukaan samat kuin 200 vuotta sitten.

Milagros Terán uskoo, että suurin osa ihmisistä joutuu lähtemään, koska he kokevat, ettei heillä ole kotimaassaan mahdollisuuksia kunnon elämään. Hänen mukaansa se voi johtua kotimaan poliittisesta tai taloudellisesta tilanteesta tai väkivallan pelosta.

– Kukapa haluaisi jättää synnyinmaansa? Milagros Terán pohtii.

Hänelle itselleen tärkeää Yhdysvalloissa on perustuslain takaama sanan- ja mielipiteenvapaus.

– Olen tottunut sanomaan sen, mitä ajattelen. Nicaraguan tämänhetkinen poliittinen tilanne on vaikea, siellä on vangittu mieltään osoittavia. Olen siksi hyvin iloinen ollessani nyt myös Yhdysvaltain kansalainen.

Milagros Terán on asunut Yhdysvalloissa vuokausia pysyvän oleskelu- ja työluvan turvin ja hän vierailee usein kotimaassaan, joten hänen elämänsä ei olisi mullistunut, mikäli kansalaisuutta ei olisi vieläkään tullut. Hän kuitenkin arvioi sen tuovan uusia työmahdollisuuksia. Kustannussopimuksen saaminen runoille todennäköisesti helpottuu.

Hänen lapsensa ovat syntyneet Yhdysvalloissa ja saaneet siten kansalaisuuden automaattisesti.

– Kasvatin heidät tuntemaan ylpeyttä siitä, että he ovat saaneet syntyä tämän upean maan kansalaisiksi. Vioistaan huolimatta tämä on hienoin valtio maailmassa, hän sanoo.