Arabianrannan murhasta epäilty on 7-vuotiaan uhrin eno – poliisi ei kommentoi motiivia, kuulusteluissa mies vedonnut harhoihin

Käräjäoikeus vangitsi tänään alakouluikäisen pojan murhasta epäillyn miehen. Hän oli ollut vieraana uhrin perheen asunnossa.

henkirikokset
 Tutkinnanjohtaja Kirsi Kanth.
Tutkinnanjohtaja Kirsi Kanth Helsingin poliisilaitokselta.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut alakouluikäisen pojan murhasta epäillyn miehen. Poliisin pyynnöstä asia käsiteltiin salaisena.

Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa iltapäivällä kello 14, mutta se pääsi alkamaan vasta puoli kolmen jälkeen. Saliin ei päästetty yleisöä eikä kuvaajia.

Henkirikos tapahtui jouluaattona Helsingin Arabianrannassa sijaitsevassa yksityisasunnossa. Epäilty on vuonna 1982 syntynyt mies, joka otettiin kiinni tapahtumapaikalta. Hän on myöntänyt henkirikoksen.

Poliisin mukaan uhri oli seitsemänvuotias poika. Epäilty mies on uhrin eno.

Mies oli ollut vieraana uhrin perheen asunnossa Arabianrannassa. Teon alkaessa paikalla oli kaksi perheen aikuista ja uhrin lisäksi toinen alaikäinen lapsi. Epäilty ei kohdistanut väkivaltaa muihin.

Poliisi: Epäilty on kertonut harhoista

Poliisin mukaan tapahtumat ovat saaneet alkunsa yllättäen.

– Tilanne on edennyt niin nopeasti, ettei siihen ole ehditty väliin. Epäiltyä on päästy kuulemaan esitutkinnassa kerran ja hän on kertonut harhoistaan, jotka ovat toimineet vaikuttimena tekoon ryhtymisessä. Teossa on käytetty teräasetta, ja tappamisen tarkoitus on ollut ilmeinen, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth Helsingin poliisilaitokselta.

Teko oli keskeytynyt kertaalleen, ja uhrille oli yritetty hankkia apua. Tutkinnanjohtajan mukaan asiasta oli tullut ilmoitus hätäkeskukseen ja paikalle oli tilattu ambulanssi.

Epäilty oli kuitenkin saanut uhrin uudelleen haltuunsa ja lukkiutunut tämän kanssa kahdestaan asuntoon.

Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, että epäilty olisi ollut päihteiden vaikutuksen alaisena. Myöskään teon motiivista poliisi ei ole sanonut vielä mitään.

Uhrin perheelle on järjestetty kriisiapua. Heidän kuulemisensa on yhä kesken.

Poliisi kertoi torstaina, että epäilty rikosnimike on nimenomaan murha ja miestä esitetään vangittavaksi todennäköisin syin.

– Rikosnimikkeen perusteena on erityisen raaka ja julma tekotapa ja se, että rikoksen kohteena on ollut puolustuskyvytön lapsi, Kanth kommentoi tiedotteessa tuolloin.

Maistraatin mukaan miehellä ei ole omia lapsia

Maistraatista kerrottiin perjantaina päivällä, että väestötietojärjestelmässä ei ole tietoa murhasta epäillyn miehen omista lapsista.

Hän ei myöskään asu osoitteessa, jossa henkirikos tapahtui, vaan hänellä on osoite Espoossa. Nämä selviävät Väestörekisterikeskuksen tiedoista.

Miehellä on aiempaa rikostaustaa. Helsingin käräjäoikeudessa mies on tuomittu yhteensä neljästä pahoinpitelystä, järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta, näpistyksestä, rattijuopumuksista ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Ensimmäinen käräjätuomio on vuodelta 2001. Tuolloin 19-vuotias mies tuomittiin päiväsakkoihin kätkemisrikkomuksesta. Tuomio tuli siitä, että mies oli ottanut anastetun matkapuhelimen haltuunsa. Toinen omaisuusrikos on vuodelta 2006, jolloin mies näpisti MP3-soittimen tavaratalosta.

Vuonna 2003 mies syyllistyi kahteen pahoinpitelyyn Helsingissä. Lisäksi hänet tuomittiin pahoinpitelystä vuosina 2005 ja 2007, jolloin mies tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi Espoon käräjäoikeus on tuominnut miehen neljästi törkeästä rattijuopumuksesta. Viimeisin tuomio on vuodelta 2015.

Lue lisää:

Koulupojan murhasta epäillyllä rikostaustaa: 4 pahoinpitelyä, näpistelyä ja rattijuopumuksia

Poliisi esittää koulupojan murhasta epäiltyä vangittavaksi – käsittely huomenna perjantaina

Alakouluikäisen pojan epäilty murha järkyttää Helsingin Arabianrannassa – "Tässäkö tämä meidän pieni lintukoto nyt sitten on?"