Älä tee uudenvuodenlupauksia – hyödynnä ystävien hyviä neuvoja

Jos sinulla menee asian hoitamiseen alle 10 minuuttia, tee se heti. Tulisiko ystävien elämänviisauksilla parempi vuosi?

uusivuosi
Kuvakollaasi ihmisistä kadulla.
Kalle Niskala / Yle

Lähes puolet suomalaisista tekee uudenvuodenlupauksia. Tutkimusten mukaan suurin osa niistä jää kuitenkin toteutumatta. Mitä jos hyödyntäisimme lupausten sijasta ystävien parhaimpia neuvoja?

Ari Meriläisen ystävä kehottaa tätä olemaan oma itsensä.

– Se on paras neuvo, minkä voi antaa kenelle tahansa. Olla oma itsensä ja vähän hulluutta mukaan. Siinä on elämän suola. Ei tarvitse esittää ketään muuta, Meriläinen painottaa.

Hannele Hanssonin paras ohje on edesmenneeltä äidiltä.

– Äiti sanoi aina, että auttakaa kaikkia, sillä toinen ei voi koskaan tietää toisen murheita. Se on ollut hyvä neuvo, ja yritän toteuttaa sitä, Hansson kertoo.

Robin Rimpilä saa paljon neuvoja kavereiltaan. Ohjeet vaihtelevat "peruselämästä" kouluun ja parisuhteeseen. Neuvoja tulee kysymällä ja kysymättä. Viimeksi poikasakki mietti joululahjoja tyttöystävilleen.

– Tulimme siihen tulokseen, että itse tehty lahja on paras. Kavereiden mukaan on parempi, että laitat aikaasi lahjaan kuin että ostat sen kaupasta, nuori mies kertoo.

Uudenvuodenlupaus.
Anu Rummukainen / Yle

Valtaosa suomalaisten uudenvuoden lupauksista koskee kuntoilua, terveyttä ja elämäntapoja. Myös ystävien neuvot sivuavat näitä.

Sanna Karjalaisen lapsiperheessä yritetään elää hetkessä. Saara Granlund aikoo tätinsä ohjeiden mukaan ottaa rauhallisesti päivän kerrallaan.

– Ota vähän iisimmin, tee sitä, mistä tykkäät, mene metsään, ole ulkona lasten kanssa. Vuodesta 2019 tulee varmasti hyvä vuosi, jos ei stressaa liikaa, Granlund uskoo.

Hyvän neuvon ei tarvitse olla elämää suurempi:

– Ananas ei kuulu pizzan päälle.

– Kun tulet ulkoa sisälle, vaihda ihoa vasten olevat vaatteet, niin pysyt lämpimänä.

– Arjessa pitää olla pientä luksusta, kuten kauniit alusvaatteet.

Käyttökelpoisen ohjeen voi myös omia ystävän ystävältä:

–Jos sinulla menee asian hoitamiseen vähemmän kuin 10 minuuttia, tee se heti.

Hyvä vinkki, mutta vaihtaisin 10 minuuttia 5 minuuttiin.