Hyppää sisältöön

Ennätysmäärä turisteja löytää tiensä Suomeen: Yöpymisissä tehdään kaikkien aikojen ennätys – Saksa, Ruotsi ja Aasia kirivät Venäjän rinnalle

Suomessa ollaan tekemässä tänä vuonna kaikkien aikojen ennätystä yöpyneiden ulkomaisten turistien määrässä. Venäläismatkailun korvaaminen on onnistumassa jopa odotettua paremmin.

Suomessa yöpyi Tilastokeskuksen tietojen mukaan lokakuun loppuun mennessä reilut 5,6 miljoonaa ulkomaista vierasta. Koko edellisvuoden luku oli 6,7 miljoonaa turistia.

– Vaikka tämä loppuvuosi olisi vain nollakasvua, uusi ennätys syntyy, Business Finlandin tutkimuspäällikkö Katarina Wakonen sanoo.

Lokakuussa yöpymisten määrä kasvoi kuusi prosenttia edellisvuodesta. Loppuvuoden luvut valmistuvat myöhemmin, mutta Suomeen tehtyjen lentovarausten perusteella Suomen matkailulla näyttäisi menevän lujaa.

– Lentoyhtiöt ovat kasvattaneet kapasiteettiaan talvikuukausille. Myös lentovaraukset talvikuukausille ovat kasvusuunnassa erityisesti Saksasta, Kiinasta, USA:sta ja Etelä-Koreasta. Venäjän ja Britannian kohdalla on kysymysmerkkejä, Wakonen sanoo.

Tämä vuoden ennätys nousee näillä näkymin 6,8 miljoonan vuorokauden tuntumaan.

Vuonna 2017 lyötiin edellinen vuodelta 2013 ollut ennätys majoitusvuorokausissa. Sen jälkeen yöpymiset kääntyivät laskuun venäläisten matkailun romahdettua puoleen entisestä. Krimin kriisi, kansainväliset pakotteet ja ruplan kurssin heikkeneminen veivät venäläisten matkailuhaluja.

– Viime vuosi oli aivan huikea 17 prosentin kasvulla, nousimme uudelle tasolle. Tänä vuonna pysymme tällä korkealla tasolla sillä kasvua tälle vuodelle tulee arviolta reilun prosentin verran, Katarina Wakonen kuvaa.

Tammi-lokakuussa maavertailun kärkipaikkaa piti edelleen Venäjä 680 000 yöpymisvuorokaudella. Sen niskaan hengittävät Saksa 550 000 ja Ruotsi lähes 500 000 yöpyjällä. Aasialaisia yöpyjiä oli yhteenlaskettuna 870 000.

Itä-Suomi jää vielä ennätysluvuista

Suomen matkailun ennätysvire näkyy myös Itä-Suomen majoitusliikkeissä. Vuoden 2013 ennätyslukuihin ei kuitenkaan rajan tuntumassa olevissa maakunnissa ylletä.

Esimerkiksi Etelä-Savossa yöpyi ennätysvuonna 213 000 ulkomaalaista vierasta. Tänä vuonna mennään viime vuoden 163 000 yöpyjän tasolla.

–Venäläiset ovat edelleen suurin ryhmä, mutta heidän osuus pienenee. Olemme saaneet päätä auki saksankieliseen Eurooppaan ja sieltä tulee ensimmäinen ryhmä uudeksi vuodeksi, rantasalmelaisen Järvi-Sydän Oy:n lomakeskuspäällikkö Aku Kärki kertoo.

Mikkeliläisen Anttolanhovin uusi vuosi on lähes täyteen varattu, vaikka venäläismatkailijoita ei tule edellisvuosien tahtiin. Yksittäisiä vuodenpaikkoja ja öitä on vielä vapaana.

– Heitä tulee, mutta eri tavalla kuin aiemmin. Lähtöpäätös saatetaan tehdä hyvinkin myöhään. Aivan viime päivinä kysyttiin vielä paikkoja 30 hengen ryhmälle, mutta sellaista ei ollut enää tarjolla, hotellinjohtaja Ella Savolainen harmittelee.

Anttolanhovi näki läheltä venäläismatkailun kultakauden. Uusivuosi ja loppiainen oli useita vuosiamyyty täyteen. Ohjelma oli rakennettu venäläiseksi.

– Mikkeliin saatettiin tulla yksityiskoneella ja taksi saattoi odottaa pihalla 24/7. Talon kalleinta viiniä meni merkistä riippumatta paljon. Enää ei tilata kymmeniä vodka-pulloja. Perheet käy kaupungissa shoppailemassa ja saattavat käydä hampurilaisilla siellä. Takavuosina haluttiin huviloihin oma kokki ja tarjoiluhenkilökunta.

.
.