Jäätyneitä akkuja ja rengasrikkoja tasaiseen tahtiin – Operaatio Lumihiutaleen joulu sujui silti kiireettä

Tänä jouluna tulleet avunpyynnöt jakautuivat tasaisesti, kun joulun menoliikenne ajoittui koko viikonlopulle.

Operaatio lumihiutale
Käynnistyskaapelia kiinnitetään akun napaan.
Pohjoisemmassa akkuongelmat olivat hyvin tavallisia tänä jouluna kireän pakkasen vuoksi.Hanna Lumme / Yle

Autoliiton tiepalvelun päivystysnumerossa ei ole ollut ruuhkapiikkejä joulun aikaan. Menoliikenne jakautui useammalle päivälle, jolloin kiirettä ei päässyt syntymään.

Paluuliikenteen huippuajankohta, tapaninpäivä, sujui myös ilman suurempaa hälinää.

Tyypillisiä avustustehtäviä olivat pakkasesta johtuvat akkuongelmat sekä rengasrikot. Myös ovien avaustehtävät työllistivät, sanoo yleistä tiepalvelua ja Operaatio Lumihiutaletta koordinoiva Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Pakkanen oli kireää jouluna Keski-Suomen yläpuolella. Esimerkiksi Lapissa oli joulun aikaan kahdeksan tehtävää, ja ne liittyivät auton jähmettymiseen pakkasen vuoksi.

Lapissa vapaaehtoisilla on ollut jopa viime vuotta rauhallisempaa.

– Nyt on saanut kinkun syödä rauhassa, ei ole kesken syömisen pitänyt lähteä minnekään, naurahtaa Lapin piirin tiepalveluasiamies ja Lumihiutaleen vapaaehtoinen Pekka Räisänen.

Valistus on auttanut: tankkaus muistetaan

Ilahduttavaa Autoliiton mukaan on, että polttoaineen loppuminen kesken matkan on nyt harvinaisempaa kuin vielä muutama vuosi sitten.

– Aiemmin polttoaineen vientejä oli todella paljon, mutta olemme yrittäneet eri medioissa toitottaa siitä, ettei ajettaisi viimeisille hyöyryille, Teppo Vesalainen sanoo.

Tehostettua tiepalvelua tarjoava Operaatio Lumihiutale alkoi joulukuun puolivälissä ja se päättyy tammikuun ensimmäinen päivä. Tiepalvelun päivystynumero palvelee tämänkin jälkeen pulaan joutuneita autoilijoita, vuoden jokaisena päivänä.