YK:n entisen ihmisoikeusvaltuutetun tapaaminen Dubain prinsessan kanssa nosti kohun – "myötäilee Arabiemiraatteja"

Mary Robinson kuvaili prinsessa Sheikha Latifaa muun muassa "ongelmaiseksi nuoreksi naiseksi".

Sheikha Latifa (vas.) ja Mary Robinson (oik.) Lafitan kotona Dubaissa. Kuva: AFP

YK:n entinen ihmisoikeusvaltuutettu ja Irlannin entinen presidentti Mary Robinson on saanut voimakasta kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä tapaamisestaan Dubain prinsessan Sheikha Latifan kanssa. Asiasta kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Latifa yritti maaliskuussa karata ulkomaille eläkseen vapaampaa elämää. Yle on kertonut, kuinka suomalaisnainen yritti auttaa prinsessaa pakenemaan Dubaista Intiaan.

Naiset sekä paossa avustanut ranskalais-amerikkalainen entinen vakooja Hervé Jaubert siepattiin, ja prinsessa toimitettiin takaisin Arabiemiirikuntiin. Pakomatka kohti Intiaa kesti kaikkiaan kahdeksan päivää.

Kansalaisjärjestö Detained in Dubain johtaja Radha Stirling kritisoi Robinsonia Arabiemiraattien myötäilystä.

– Tämä tapaaminen ei vakuuta minua siitä, että prinsessa on vapaa siitä hyväksikäytöstä, josta hän kertoi kärsineensä vuosia, Stirling sanoi BBC:lle.

Stirling kertoi, että Robinsonilla ei ollut "mitään sanottavaa" syytöksistä, joita prinsessa on esittänyt aiemmin isäänsä vastaan.

Myös Guernica 37 International Justice Chambers -järjestö kertoi lausunnossaan olevansa huolissaan Robinsonin kommenteista.

Robinson kuvaili lyhyen tapaamisen perusteella Latifaa muun muassa "ongelmaiseksi nuoreksi naiseksi, joka tarvitsee lääketieteellistä hoitoa".

Järjestö ihmetteli lausunnossaan, miten Robinson voi kommentoida prinsessan terveydentilaa ilman minkäänlaista alan pätevyyttä.

Sheikhan isä, sheikki Muhammad ibn Rašid al-Maktoum on Arabiemiirikuntien pääministeri ja varapresidentti. Yhdistyneet arabiemiirikunnat koostuu seitsemästä emiraatista, joista yhden – Dubain – hallitsija Muhammad ibn Rašid al-Maktoum myös on.

Lue myös: