1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. presidentinvaalit

Presidentti väitti ebolan leviävän äänestyskoneen näytön kautta, väkivallan uhka korkealla – Näitä 3 asiaa kannattaa seurata Kongon vaaleissa

Kongon demokraattinen tasavalta valitsee sunnuntaina uuden presidentin. Listasimme kolme keskeistä kysymystä historiallisista vaaleista.

Opposition UDPS-puolueen kannattajia on suututtanut vaalipäivän lykkääminen ja opposition osittainen kampanjakielto pääkaupunki Kinshasassa. Kuva: John Wessels / AFP

Tämä sunnuntai on päivä, jolloin kongolaisten pitkä odotus palkitaan. Kongon demokraattisessa tasavallassa järjestetään viimein vaalit, jotka ovat lykkääntyneet ensin kahdella vuodella ja lopuksi vielä viikolla.

Jos kaikki sujuu hyvin, pinta-alaltaan Afrikan toiseksi suurimmassa valtiossa tapahtuu ensimmäistä kertaa historiassa demokraattinen ja rauhanomainen vallanvaihto.

Vaalien ennakkosuosikki on aiemmin öljy-yhtiö Exxon Mobilin johtotehtävissä työskennellyt opposition Martin Fayulu.

Loppumetreillä vaalijärjestelyjä ovat vaivanneet lukuisat ongelmat.

Todennäköisin presidentinvaalien voittaja on öljyliikemies Martin Fayulu, joka edustaa opposition vaaliliittoumaa. Kuva: Stefan Kleinowitz / EPA

1. Pääsevätkö ihmiset äänestämään?

Oppositio on syyttänyt istuvan presidentin Joseph Kabilan hallintoa vaalijärjestelyjen kaoottisuudesta.

Vaalimateriaalia kuljettanut rahtikone syöksyi maahan hetkeä ennen laskeutumista viime torstaina, ja pari viikkoa sitten äänestyslaitteita tuhoutui tulipalossa pääkaupunki Kinshasassa.

Oppositioehdokas Félix Tshisekedi ei usko, että äänestyslaitteiden tulipalo syttyi vahingossa.

– Olemme saaneet kuulla uskomattoman tarinan onnettomuudesta. Mitä vielä. Se varasto on yksi tämän maan tarkimmin vartioituja paikkoja, Tshisekedi sanoi.

UDPS-oppositiopuolueen ehdokas Félix Tshisekedi on tunnetuimman kongolaisen oppositiopoliitikon Étienne Tshisekedin poika, jolta kuitenkin puuttuu isänsä karisma. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Vaalivalmisteluiden ongelmat ovat jatkuneet. Oppositioehdokkaat huomauttivat perjantaina, ettei laajan ja metsäisen Kongon kaikille syrjäseuduille ollut vielä saatu toimitettua äänestyslaitteita.

Sadoilletuhansille vaalikomission työntekijöille ei ole maksettu palkkoja, mutta komission mukaan tämä on normaalia.

Viimeisin yllätys vaalijärjestelyissä tuli keskiviikkona, jolloin Kongon vaalikomissio päätti lykätä vaaleja kolmessa kaupungissa, joissa asuu noin miljoona ihmistä.

Läntisen Yumbin sekä Itä-Kongon Benin ja Butembon asukkaat pääsevät äänestämään vasta ensi maaliskuussa. Vaalikomissio ilmoitti lykkäämisen syyksi väkivaltaisuudet ja maan itäosaa riivaavan ebolaepidemian.

Presidentti Kabilan mukaan tauti voisi levitä sormenjälkien välityksellä, sillä äänestäminen tapahtuu tabletin kaltaista kosketusnäyttöä näppäilemällä.

Istuva presidentti Joseph Kabila on johtanut Kongoa 17 vuotta ja pyrkinyt vähentämään rehottavaa korruptiota. Kuva: Justin Lane / EPA

Terveysviranomaisten mukaan ebolan uhkaan oli jo varauduttu ja äänestäminen olisi ollut turvallista.

Kaikki kolme kaupunkia tunnetaan oppositioehdokkaiden, kuten Martin Fayulun kannatusalueina. Arvostelijoiden mukaan hallitus haluaa vain saada opposition äänestäjiä pois uurnilta.

2. Kuinka rajuja väkivaltaisuuksia puhkeaa?

Itä-Kongon Kivun maakunnissa puhkesi loppuviikosta levottomuuksia, kun vihaiset ihmiset lähtivät kaduille vastustamaan vaalien lykkäystä kotiseudullaan. Poliisi on hajottanut mielenosoituksia kyynelkaasulla ja ampumalla väkijoukkoon.

Benissä mielenosoittajat hyökkäsivät perjantaina terveysasemalle, jossa hoidetaan ebolapotilaita.

Levottomuuksien pelätään pahentavan ebolaepidemiaa, johon on kuollut Itä-Kongossa jo satoja ihmisiä. Brittiläinen kansalaisjärjestö Oxfam joutui perjantaina keskeyttämään avustustoimintansa ebola-alueilla väkivallan takia.

Vaalityöntekijä asetti vaalirekisteriluettelon esille Itä-Kongon Goman kaupungissa. Kuva: Patrick Meinhardt / AFP

Myös Kongon keski- ja länsiosissa on ollut vaalien alla etnisten ryhmien välisiä väkivaltaisuuksia.

Kongon katolinen kirkko ja hallinnon arvostelijat ovat varoittaneet, että vaalien jatkuva lykkääminen on suututtanut Kongon kansan.

– Kongolaiset ovat vihaisia ja haluavat muutosta, eikä mikään armeija maailmassa pysty taltuttamaan sitä vihaa, opposition Tshisekedi sanoi joulun alla.

Yhdysvaltalaisen Kongo-tutkijan Jason Stearnsin mukaan on erittäin todennäköistä, että vaalipäivänä puhkeaa väkivaltaisuuksia.

Pääkaupunki Kinshasan katolinen arkkipiispa Fridolin Ambongo vetosikin vaalipäivän aattona kongolaisiin, jotta vaalipäivänä ei vuodatettaisi verta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

3. Kuinka laajaa vaalivilppi on?

Aina kun Kongossa on pidetty vaaleja, niissä on esiintynyt laajaa vaalivilppiä. Nämä vaalit tuskin tekevät poikkeusta.

Kongossa käytetään säästösyistä sähköisiä äänestyskoneita, jotka ovat aiheuttaneet ongelmia muuallakin Afrikassa.

Oppositioehdokkaat epäilevät, että hallinto voi väärentää äänestyskoneiden sim-korteille tallennettuja tietoja ääntenlaskennassa. He ovatkin vaatineet teleoperaattoreita sulkemaan sim-kortit ja kytkemään äänestyskoneet pois internetistä.

– Vaalikomission johtaja lupasi joulukuun alussa, että äänet lasketaan vain ja ainoastaan käsin, opposition Fayulu muistutti.

Emmanuel Ramazani Shadaryn vaalimainos pääkaupunki Kinshasan keskustassa. Kuva: Stefan Kleinowitz / EPA

Yksi osoitus Kongon hallituksen halusta kontrolloida vaaleja on se, että EU:n suurlähettiläs Bart Ouvry sai lähtöpassit Kinshasasta. Ouvry sai tiedon karkotuksesta yllättäen tiedotustilaisuudessa torstaina (siirryt toiseen palveluun).

EU jatkoi joulukuun alussa pakotteita, jotka on asetettu valtapuolueen ehdokasta Emmanuel Shadarya ja muita Kongon valtaeliittiin kuuluvia vastaan ihmisoikeusrikkomusten takia.

Lisää aiheesta:

Kongon historialliset vaalit eivät ota onnistuakseen: vaalimateriaalia tuhoutui tulipalossa ja rahtikoneturmassa