Hyppää sisältöön

Montako mummonmarkkaa on yksi euro? Nyt on tilaisuutesi päteä – vastaa eurovisaan

Muistatko vielä markan ja ecun, ja kenellä on kolikossaan kuva pöllöstä? Tässä jutussa voit testata euro-osaamisesi. Euro otettiin käyttöön tilivaluuttana 1.1.1999 ja käteisvaluuttana 1.1.2002.

Kuva: Seppo Sarkkinen

Kun Euroopassa juhlittiin uutta vuotta 1999, samalla juhlittiin yhteisvaluutta euron syntyä. Ensimmäiset vuodet uusi euro oli tosin vain virtuaalinen tilivaluutta, setelit ja kolikot otettiin käyttöön vasta kolmen vuoden kuluttua.

Eurosta oli määrä tulla Euroopan yhdentymisen työkalu, mutta projekti perustettiin huteralle pohjalle. Euroopalla oli nyt yhteinen valuutta, mutta ei yhteistä talouspolitiikkaa. Euro houkutteli rikkaat maat ajamaan omaa etuaan ja heikot ottamaan kohtuuttomia riskejä.

Asiantuntijat ovat koko tämän vuosikymmenen väitelleet siitä, millaisin edellytyksin eurolla olisi mahdollisuus menestyä. Eu-kansalaiset sen sijaan pitävät seteleistään ja kolikoistaan kovasti.

EU-kansalaisina he liikkuvat unionin alueella vapaasti – ja euro vapautti heidät rahanvaihdon ikeestä. Harva euron käyttäjä tulee kuitenkaan edes katsoneeksi, millainen symboli taskun pohjalta löytyneeseen kolikkoon on painettu.

Testaa oma eurotietämyksesi euron 20-vuotisjuhlien kunniaksi!

Lisää samasta aiheesta:

Nyt on syntymäpäivä, jota kukaan ei halua juhlia – eurosta tuli vain keskinkertainen valuutta