Hyppää sisältöön

Jazzlegendojen konsertit viruivat Ylen arkistossa puoli vuosisataa – selvitystyön jälkeen ne tulevat kaikkien kuultavaksi

Uudessa ohjelmasarjassa kuullaan Helsingissä 1960-luvulla taltioituja konsertteja, joissa esiintyvät muun muassa Miles Davis ja Ella Fitzgerald.

Ella Fitzgerald esiintyi Helsingissä kolmena perättäisenä vuotena 1963-1965. Kuva on näistä viimeiseltä. Kuva: Yle

Vuosituhannen alussa eläkkeelle jäänyt Ylen jazztoimittaja Matti Konttinen ojensi lähtiessään mapin seuraajalleen Markus Partaselle.

Partanen selasi perinnöksi jäänyttä jazzmappia. Siellä oli vanhoja hapertuneita tuoteselosteita Ylen taltioimista konserteista. Valtaosa niistä oli tehty Helsingin Kulttuuritalolla 1960-luvulla. Esiintyjinä olivat sellaiset jazzlegendat kuten John Coltraine, Ella Fitzgerald, Miles Davis ja Duke Ellington.

Äänitteet ovat viruneet Ylen radioarkistossa puoli vuosisataa tekijänoikeuksien suoja-ajan takia. Ne olisivat saattaneet olla yleisön kuulemattomissa vielä 20 vuotta pidempään, mutta arkistotoimittaja hoksasi tärkeän kohdan sopimusmuotoilussa.

Aarreaitta aukeaa

Tämän vuosikymmenen alussa Euroopan komissio nosti äänitteiden suoja-aikaa 50 vuodesta 70 vuoteen. Tällä turvattiin se, että ikääntyvät muusikot saisivat edelleen tuloja tekemistään äänitteistä. Muutoin esimerkiksi The Beatles tai The Rolling Stones eivät saisi enää mitään korvauksia 1960-luvun levytyksistään.

Ylen arkistossa oltiin siinä uskossa, että sama suoja-aika koskisi myös radioiden konserttitaltiointeja. Arkistotoimittaja Raija Pösö alkoi kuitenkin epäillä, olisiko taltiointien suoja-aika sittenkin 50 vuotta.

Ella Fitzgeraldin ja Oscar Petersonin konserttien äänitysmääräys.

– Ajattelin, että hitsi jos näin on, meillä on valtava aarreaitta radioarkistossa, kertoo tuottaja-toimittaja Markus Partanen.

Partanen tutki vanhojen konserttitaltiointien tuotantoselosteita Ylen lakiosaston kanssa. Sen jälkeen otettiin yhteyttä Euroopan yleisradioliiton eli EBU:n lakimiehiin.

– Aikaisemmin vastaavanlaisia taltiointeja kun oli esitetty jo Sveitsissä, Tshekissä, Ranskassa ja Tanskassa.

EBU selvitti asiaa Euroopan komissiosta asti, ja kävi ilmi, että suoja-aika on eri äänitteille ja radiotaltioinneille.

Ylen arkistojen aarteet olivat siis jälleen käytettävissä.

Merkittäviä taltiointeja

Markus Partanen on tuottanut ja toimittanut ohjelmasarjan Jazzlegendat Suomessa – arkistot aukeavat. Siinä kuullaan keikkataltiointeja 1960-luvulta, kun maailmanluokan jazztähdet vierailivat esiintymässä Suomessa.

Yle taltioi tuolloin konsertteja lähinnä Helsingin Kulttuuritalolla, jonne tähtiä toi esiintymään Konserttitoimisto Rytmin perustaja Paavo Einiö.

Ohjelmasarjan kaksi ensimmäistä osaa on jo ilmestynyt Yle Areenaan. Niissä kuullaan Duke Ellingtonin kaksi konserttia.

Seuraavissa jaksoissa esiintyvät orkestereidensa kanssa muun muassa Ella Fitzgerald, Miles Davis, John Coltrane, Quincy Jones, Count Basie ja Dizzy Gillespie.

– Äänitteet on digitoitu, mutta niitä ei ole remasteroitu. Mielestäni on kiva, että niissä kuuluu ajankuva, sanoo Partanen.

Sarjaa esitetään kevään mittaan Yle Radio 1:ssä maanantaisin klo 14–15. Kaikki jaksot jäävät kokonaisuudessaan pysyvästi Areenaan.

Ohjelmasarjassa kuullaan myös M.A. Nummista, joka muistelee konsertteja ja kertoo, kuinka merkittäviä ne tuolloin olivat suomalaisille jazzharrastajille.

– Nämä maailmantähtien konsertit ovat olleet hirvittävän tärkeitä suomalaisen jazzkulttuurin kehittymiselle, summaa Partanen.