Hyppää sisältöön

Vastasyntynyt Sam-vauva ja yli 300 muuta pelastettiin Välimereltä, mutta heitä ei haluttu päästää maihin: "Ilman apuamme vauva tuskin olisi selvinnyt" – kuvareportaasi

Espanjalainen Open Arms -avustuslaiva pelasti joulun alla yli 300 ihmistä kumiveneistä Libyan edustalta. Espanja oli ainoa maa, joka tarjoutui ottamaan heidät vastaan.

Vain joitakin päiviä vanha Sam-vauva oli äitinsä kanssa vaarallisella matkalla yrittämässä meriteitse Libyasta kohti Eurooppaa, kun avustuslaiva Open Arms poimi heidät kyytiinsä. Kuva: Olmo Calvo

Kaksi päivää ennen jouluaattoa Sam-vauva pakattiin eteläisellä Välimerellä avustuslaivan kannella kuljetuskoppaan. Helikopteri oli tulossa kiireellisesti noutamaan häntä ja hänen äitiään sairaalahoitoon.

Päivää aiemmin espanjalaisen Proactiva Open Arms -järjestön avustuslaiva oli poiminut kaksikon kyytiinsä Libyan rannikolta suuresta kumiveneestä. Burkina Fasosta lähtöisin olleen äidin mukaan pienokainen oli parin päivän ikäinen.

Vauvan ruumiinlämpö oli laskenut merellä Eurooppaa kohti pyrkineessä aluksessa lähelle 34 astetta, hypotermialukemiin. Hän ei ollut juurikaan pystynyt syömään ensimmäisten vuorokausiensa aikana.

Sam-vauva sai avustuslaivan lääkäreiltä äidinmaidonkorviketta. Sitä ennen hän ei ollut juurikaan pystynyt syömään ensimmäisinä elinpäivinään. Alla: Meripelastajat auttoivat Sam-vauvan nostamisessa pelastushelikopteriin. Kuva: Olmo Calvo

Vauvan evakuoinnista Maltalle kertoi espanjalainen El Diario -lehti (siirryt toiseen palveluun). Avustuslaivan kapteeni Marc Reig vahvisti tapahtumat puhelimessa Ylelle.

– Ilman apuamme vauva tuskin olisi selvinnyt, Reig sanoo. Myöhemmin Reig sai kuulla, että vauvan tila oli saatu vakautettua. Hänellä ei ollut hengenvaaraa.

Yle julkaisee Open Arms -laivan mukana matkustaneen ja pelastusoperaatiota eteläisellä Välimerellä kaksi viikkoa seuranneen valokuvaajan Olmo Calvon kuvareportaasin.

Open Arms -aluksen meripelastajat jakoivat pelastusliivejä Eurooppaa kohti pyrkineille siirtolaisille ennen heidän siirtoaan avustuslaivaan 21. joulukuuta. Kuva: Olmo Calvo

Kapteeni Reigille pelastusoperaatiot Välimerellä ovat tuttuja. Hän on kokenut myös niiden varjopuolia, ja nähnyt kuinka siirtolaisia auttavat järjestöt ovat joutuneet arvostelun kohteeksi ja niiden työtä on vaikeutettu.

Open Armsin ja sen 9-henkisen miehistön tavoitteena on etsiä ja auttaa pulaan joutuneita Eurooppaa kohti pyrkiviä siirtolaisaluksia. Siksi he suuntaavat Libyan rannikolle.

Libyasta Maltalle ja Italiaan, Välimeren yli, kulkeva reitti on tällä hetkellä maailman vaarallisin siirtolaisten reitti. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2018 Välimereä ylittäessä kuoli tai katosi 2 242 ihmistä.

Valtaosa heistä oli pyrkinyt Libyasta Italiaan ja Maltalle.

Kumiveneestä pelastettu nainen oli helpottunut turvaan pääsemisestä ja hän purskahti itkuun. Vuonna 1974 rakennettu Open Arms -laiva pelasti joulun alla vuorokauden aikana yli 300 ihmistä kolmesta suuresta kumiveneestä. Pelastetut olivat 19 eri valtion kansalaisia. Kuva: Olmo Calvo

Kun Barcelonasta lähtenyt Open Arms saapui joulun alla Libyan meripelastusalueen tuntumaan, siirtolaisaluksia etsi myös ranskalaisjärjestön avustuslentokone Colibri (siirryt toiseen palveluun). Se raportoi havainnoistaan avustuslaivan meripelastajille.

Pian auttajat saivat viestin.

Merellä, yli 80 kilometrin päässä Libyan Al-Khumsin kaupungista, näkyi kaksi täpötäyttä alusta. Tunteja myöhemmin löytyi vielä kolmas pysähtynyt alus, jota paikalla liikkunut Libyan rannikkovartiosto ei jostain syystä ollut auttanut.

Meripelastajat auttoivat matkustajat kyytiin, yhteensä 311 ihmistä. Heistä 139 oli lapsia. Alaikäisistä noin sata matkusti yksin, ilman huoltajaa.

Pelastettujen joukossa oli19 eri maan kansalaisia. Valtaosa oli Somaliasta, Sudanista, Norsunluurannikolta, Nigeriasta ja Malista, mutta joukossa oli myös syyrialaisia.

Kapteeni Reigin mukaan pelastetut olivat suhteellisen hyvässä kunnossa. Monet kärsivät syyhystä ja nestehukasta. Osaa oli pahoinpidelty, ja heillä oli haavoja.

Laivaan nousseet kertoivat etenkin Libyassa kokemastaan väkivallasta ja pahoinpitelyistä. Useat järjestöt ovat dokumentoineet siirtolaisten Libyassa kohtaamia vaarallisia oloja.

Joulukuussa YK kuvasi raportissaan siirtolaisten kidutusta, joukkoraiskauksia, orjuuttamista ja laittomia teloituksia. Väkivaltaisuuksia tapahtui muun muassa siirtolaisten pidätyskeskuksissa. Raportin mukaan Libyaa ei voi pitää turvallisena paikkana, jonne mereltä pelastettuja voitaisiin palauttaa.

14-vuotias yksin matkustanut somalipoika Emran (yllä) evakuoitiin laivalta Italian Lampedusan saarelle tulehtuneen haavan vuoksi. Nuorukaisen mukaan hänet oli pahoinpidelty Libyassa. Alla: Mies rukoili laivan kannella aamunkoitossa aluksen edetessä kohti Espanjaa. Kuva: Olmo Calvo

Open Armsille lasteineen ei tahtonut ensin löytyä maihinnoususatamaa. Useat EU-maat ovat rajoittaneet avustuslaivojen toimintaa. Malta ja Italia eivät halua päästää laivoja satamiinsa. Nyt Malta esti espanjalaisjärjestön mukaan myös ruokatäydennyskuljetuksen alukselle.

Italian maahanmuuttovastainen oikeistopopulistinen sisäministeri Matteo Salvini hyökkäsi sosiaalisessa mediassa laivaa vastaan.

Ranska ja Tunisia eivät vastanneet Open Armsin pyyntöihin.

Espanja toivotti lopulta laivan tervetulleeksi, mutta ohjasi sen kauas Algecirasin satamaan. Sataman läheltä löytyy runsaasti vastaanottopalveluita. Matka-aikaa sinne kertyi seitsemän vuorokautta.

Yllä: Kapteeni Marc Reig hauskutti laivan lapsia puhaltelemalla saippuakuplia heidän kanssaan. Keskellä: 2-vuotias Diarrassouba Fatoumata Zarra ihmetteli katalonialaista jouluhalkoa. Alla: Laivan miehistö esitteli pienimmille matkustajille aluksen komentosiltaa. 10-vuotias Kuné (kesk.) on lähtöisin Norsunluurannikolta. Hän teki matkaa yksin ilman huoltajia. Kuva: Olmo Calvo

Reig miehistöineen halusi tehdä pitkästä matkanteosta mahdollisimman miellyttävää uupuneille ihmisille.

Yhtenä päivänä miehistö viritteli laivalle kaiuttimen ja mikrofonin. Matkustajat kutsuttiin esittämään kotimaidensa musiikkia.

– Se toi meitä kaikkia lähemmäs ja matka sujui hauskemmin, Reig kuvaa.

Toisena päivänä miehistö jakoi Afrikan karttoja. Niihin matkalaiset saattoivat piirtää oman kulkureittinsä. Kukin sai myös kirjoittaa tai kertoa tarinansa ja halutessaan keventää mieltään.

Lapsista pidettiin erityishuolta. Jouluaattona miehistö kaivoi heille tonttulakkeja. Reig itse esitteli ja opetti katalonialaista jouluperinnettä, jossa lapset saavat laulaa ja koputtaa kepeillä Tío-jouluhalkoa. Lopuksi puunhalko "kakkaa" lahjoja.

Laivan pienimmät saivat lahjaksi värikyniä, kirjoja, pehmoleluja ja makeisia.

Parasta pelastusoperaatioissa on Reigin mukaan mahdollisuus auttaa toisia ja ihmisten kohtaaminen.

– Tämä valtava ja julma ongelma saa inhimilliset mittasuhteet, kun voi tutustua ihmisiin, hän tuumaa.

Matkustajat nukkuivat ulkokannella. Kovassa merenkäynnissä aallot löivät välillä myös kannelle. Alla: 42-vuotias Saidou Kanu pakeni Sierra Leonesta häntä pahoinpidelleen vanhoillisen perheensä vuoksi. Kuva: Olmo Calvo

Viime keväänä Reigiä vastaan avattiin Italiassa esitutkinta luvattoman siirtolaisuuden avustamisesta. Open Arms oli tuolloin tuonut Sisiliaan yli 200 merestä rikkoutuneesta kumiveneestä pelastamaansa siirtolaista.

Laivan miehistö oli pyynnöistä huolimatta kieltäytynyt luovuttamasta siirtolaisia Libyan rannikkovartiostolle, koska se ei pitänyt oloja Libyassa turvallisina. Lisäksi pelastus tapahtui Reigin mukaan kansainvälisillä vesillä.

Italia ja EU tukevat Libyan rannikkovartiostoa siirtolaisuuden hillitsemiseksi.

Libya on laajentanut meripelastusaluettaan, ja se voi vaatia ulkopuolisia pelastusryhmiä palauttamaan pelastetut Libyaan (siirryt toiseen palveluun). Meripelastusalueet eivät perustu valtioiden rajoihin vaan kansainvälisiin sopimuksiin.

– Meidän on noudatettava lakia ja tehtävä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Emme voi muutakaan. Riskinä on, ettemme ehkä voi jatkaa pelastuksia enää. Meidän on oltava varuillamme ja tarkkoina siitä, kuinka toimimme, Reig sanoo.

Järjestöjen työn estäminen kuitenkin suututtaa.

– Tämä ei ole yksittäisten pelastettujen eikä yksittäisten valtioiden ongelma, vaan ihmiskunnan yhteinen ongelma. Siihen on löydettävä yhdessä ratkaisut, hän sanoo.

Koska laivalla ei ole käytännössä pääsyä Maltalle eikä Italiaan, joutuu se toimimaan kauempaa, kotisatamanaan Barcelona.

– Se tarkoittaa, että emme pysty lähtemään pelastusoperaatioihin yhtä usein. On myös hankalampaa löytää vapaaehtoisia, jotka voivat sitoutua kuukaudeksi kahden viikon sijaan, hän kuvaa.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan kaikkiaan Välimeren yli Eurooppaan pyrki viime vuonna runsaat 119 000 ihmistä. Määrä on huomattavasti vähemmän kuin viime vuosina.

Yllä: Laivalla olijat hiljentyivät ja järkyttyivät, kun he näkivät matkallaan Espanjan rannikon ohi osin uponneen kumiveneen. "Pelastuivatkohan he", eräät kyselivät. Alla: Avustuslaiva Open Armsin merestä pelastamat siirtolaiset iloitsivat, kun pitkä matka oli päättymässä ja Crinavisin satama Algecirasin lähellä häämötti. Laiva saapui espanjalaissatamaan 28. joulukuuta. Kuva: Olmo Calvo