Israelilainen kirjailija Amos Oz on kuollut

Amos Oz kuoli 79-vuotiaana. Hän sairasti viimeisinä aikoinaan syöpää.

Amos Oz
Amos Oz
Stephanie Pilick / EPA

Amos Ozin kuolemasta kertoi twitterissä hänen tyttärensä Fania Oz-Salzberger.

– Niille, jotka häntä rakastivat, kiitos, tytär kirjoittaa twitterissä.

Oz julkaisi esikoisteoksensa, novellikokoelman, vuonna 1965. Ensimmäinen romaani, joka myös on suomennettu nimellä Ehkä jossain muualla, tuli julki seuraavana vuonna.

Hänen pääteoksenaan pidetään vuonna 1968 ilmestynyttä Mieheni Mikael -romaania. Teos julkaistiin suomeksi vuonna 1978.

Vuonna 2007 Oz julkaisi omaelämänkerrallisen Tarina rakkaudesta ja pimeydestä. Siinä Oz kuvaa Jerusalemiin siirtolaisena tulleiden juutalaisten elämää ja Israelin syntyä.

Oz oli myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija Israelissa eikä karttanut ottaa kantaa kuumiin poliittisiin kysymyksiin. Vuodesta 1967 lähtien Oz on ollut kiihkeä kahden valtion mallin puolestapuhuja Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisemiseksi.

Oz Suomen kansallisteatterissa

Kansallisteatteri nosti Ozin esille viisi vuotta sitten, kun Mikaela Hasán ohjasi sinne näytelmän Tarina rakkaudesta ja pimeydestä. Se perustui israelilaiskirjailijan menestysromaaniin.

Siinä Oz kuvasi perhettään, joka pelastui toisen maailmansodan holokaustilta Palestiinaan. Ozin isä oli liettualainen ja äiti puolalainen. Tragedia oli valmis, kun Ozin äiti tappoi itsensä 1950-luvun alussa. Tuleva kirjailija oli silloin 12-vuotias.

Oz kertoi brittilehti Guardianin (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa, ettei hän olisi koskaan ymmärtänyt mitään Dostojevskin romaaneista, renesanssiajan taiteesta tai Bachin musiikista, ellei hän oli lukenut teinipoikana Uutta testamenttia.

Omien sanojensa mukaan hän luki sitä salaa, kun muut pojat jahtasivat tyttöjä.

Oz oli vuodesta toiseen yksi kirjallisuuden Nobelinin ennakkosuosikeista, mutta palkinto jäi saamatta.

Kirjailijan viimeiseksi jäänyt teos Juudas (Tammi) on Ozin näkemys Israelin valtiosta ja Raamatusta. Se julkaistiin suomeksi tammikuussa 2018.

Oz oli laajasti sivistynyt älykkö, joka kirjoitti Israelista sekä puolesta että vastaan kansainvälisiin laatulehtiin, kuten New York Timesiin.

9.12. klo 17.21: Keskustelu suljettu toistuvan kommentointiohjeen rikkomisen takia.

Lähteet: AFP, Reuters