”Maailman historian tärkeimmän kauppasopimuksen” allekirjoittanut Trump ryhtyi taas haukkumaan Naftaa ja uhkasi sulkea USA:n etelärajan kokonaan

Presidentin mukaan rajan ylittävän kaupan katkaisemisesta ei olisi haittaa taloudelle, koska Yhdysvallat menettää joka tapauksessa jo kymmeniä miljardeja dollareita Meksikon-kaupassaan Nafta-sopimuksen vuoksi.

Raja-aidat ja -muurit
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa sulkea Meksikon-rajan kokonaan, ellei hän saa rahoitusta tavoittelemalleen rajamuurille.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto on ollut sulussa jo seitsemättä päivää muurin rahoitusta koskevan kiistan vuoksi.

Trump laskee, että rajan ylittävän kaupan katkaisemisesta ei olisi haittaa taloudelle, koska presidentin mukaan Yhdysvallat menettää joka tapauksessa jo kymmeniä miljardeja dollareita Meksikon-kaupassaan Nafta-sopimuksen vuoksi.

Nafta-sopimuksen korvaamiseksi laadittiin jo marraskuussa USMCA-sopimus, jonka Yhdysvallat, Meksiko ja Kanada allekirjoittivat G20-kokouksessa Buenos Airesissa.

Tuolloin Trump kehaisi allekirjoittaneensa tärkeimmän ja suurimman kauppasopimuksen Yhdysvaltojen ja maailman historiassa.

Sopimus tarvitsee vielä kaikkien kolmen maiden parlamenttien ratifioinnin. Yhdysvaltain kongressi aikoo käsitellä USMCA-sopimusta vasta vuonna 2019, kun valta kongressissa vaihtuu demokraateille.

Trump on vaatinut rajamuurille viiden miljardin dollarin rahoitusta valtionbudjetista. Muuria vastustavat demokraatit ovat esittäneet, että rajavalvontaa tehostetaan teknisin apuvälinein, kuten valvontalennokein. Trumpin mukaan rajaa ei voida valvoa vain lennokeilla, vaan siihen tarvitaan muuri.

Keskushallinnon osittainen sulku jatkuu näillä näkymin ensi vuoden puolelle.

Juttua korjattu 30.12.2018: Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan G20-kokouksessa allekirjoittama USMCA-sopimus ei astu voimaan, ennen kuin kaikkien kolmen maiden parlamentit ovat ratifioineet sopimuksen.

Lähteet: AFP, Reuters