Herätys: Vuodenvaihde tuo tukun muutoksia arkeen, lossi ajoi karille Naantalissa, luvassa lunta ja räntää

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
vauvaa kastetaan
Vanhemmat voivat antaa lapselleen jatkossa kolmen sijasta neljä etunimeä.AOP

Vuosi 2019 tuo paljon uutta suomalaisille – Yle kokosi tärkeimmät pointit

Perinteisesti uusi vuosi tuo monia muutoksia lakeihin, viranomaistoimintaan ja verotukseen. Työttömien mahdollisuuksia opiskella helpotetaan, alkoholin ja tupakan verotusta kiristetään, energian hinta nousee, kevytautot sallitaan liikenteessä ja lasten nimeämisen käytäntöjä remontoidaan. Lue jutustamme, mikä kaikki muuttuu ja toisaalta, keneltä otetaan ja kenelle annetaan.

Lossi ajoi karille Naantalissa – kaksi matkustajaa evakuoitiin

Palvan lossi
Palvan lossi kesäliikenteessä.Paula Koskinen / Yle

Naantalissa Teersalon ja Palvan välillä liikennöivä lossi ajoi karille perjantaina hieman ennen iltakymmentä. Lossin kyydissä oli onnettomuuden sattuessa kaksi matkustajaa sekä lossin kuljettaja. Molemmat matkustajat evakuoitiin partioveneeseen. Lossi on tarkoitus hinata telakalle tänään. Liikennöinti Palvan ja Teersalon välillä Naantalissa palautunee normaaliksi lauantaina iltapäivän tunteina.

Yhdysvallat pysyttelee laillisen siirtolaisuuden ykköskohteena – "Vioistaan huolimatta tämä on hienoin valtio maailmassa"

Uudet Yhdysvaltain kansalaiset vannovat valan Kansallisarkistossa.
Uudet Yhdysvaltain kansalaiset vannovat valan Kansallisarkistossa. Yhdysvallat on saanut tänä vuonna 750 000 uutta kansalaista. National Archives

Yhdysvaltojen kansalaisuuden saaminen on pitkä ja monivaiheinen prosessi. Kaikesta vaivannäöstä huolimatta Yhdysvaltain kansalaisuus on miljoonien ihmisten tavoitteena. Yhdysvalloissa on noin 45 miljoonaa laillisesti muuttanutta siirtolaista, mikä on viidennes maailman kaikista laillisista siirtolaisista.

Filippiinejä on ravistellut voimakas 6,9 magnitudin maanjäristys

filippiinien kartta
Yle Uutisgrafiikka

Filippiinejä on ravistellut 6,9 magnitudin maanjäristys, viranomaiset kertovat. Maanjäristys iski maan eteläosaan Mindanaon saarella lauantaina. Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mukaan tsunamiuhka on mahdollinen osassa Filippiinejä ja naapurimaa Indonesiassa.

Kimi Räikkönen ja Michelle Obama siivittivät joulun kirjamyyntiä – kaunokirjallisuuden myynti laski

Naiset selailevat Michelle Obaman kirjaa Suomalaisessa Kirjakaupassa
Mesut Turan / Lehtikuva

Joulun kirjamyynnissä tietokirjat jyräsivät, kun taas kaunokirjallisuuden myynti tippui viime vuodesta. Joulumyynti käynnistyi poikkeuksellisen hitaasti ja pakkautui muutamalle joulua edeltävälle päivälle.

Lännestä leviää Suomeen sateita

lauantain sääkartta
Yle

Matalapaine liikkuu Suomen pohjoispuolitse itään. Lauantaina lunta sataa etenkin pohjoisessa, Lappiin lunta voi kertyä 5–10 cm. Etelä- ja keskiosassa maata tulee paikoin lumi- ja räntäsateita, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.