1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Yhdysvaltain hylkäämät kurdit saavat tukea yllättäen Syyrian armeijalta

Yhdysvaltain armeija kiistää Syyrian armeijan joukkojen saapuneen Manbijin kaupunkiin, mutta kertoo, että syyrialaissotilaita on kuitenkin asettautunut kaupungin laitamille.

Syyria
Syyrian kurdialueet
Yle Uutisgrafiikka

Syyrian armeijan joukot ovat saapuneet yllättäen kurdien tueksi Manbijin kaupungin laitamille Pohjois-Syyriassa.

Syyrian armeija kertoi aiemmin, että sen joukot saapuivat strategisesti tärkeään Manbijin kaupunkiin ja nostivat Syyrian lipun salkoon.

Alueella oleva Yhdysvaltain armeija kuitenkin ilmoitti, että tiedot ovat virheellisiä, eivätkä Syyrian armeijan joukot ole astuneet kaupunkiin. Sen mukaan Syyrian armeijan sotilaita on kuitenkin asettautunut kaupungin laitamille.

Syyrian armeijan tarkoituksena on luoda puskurivyöhyke Turkin ja kurdijoukkojen väliin.

Yhdysvaltain armeija ilmoittaa pysyvänsä yhä alueella ja tukevansa liittolaisiaan samaan aikaan, kun se valmistelee joukkojensa hallittua vetämistä pois Syyriasta.

Yhdysvaltain vetäytyminen on aiheuttanut huolta siitä, että Turkki voi nyt aloittaa verisen sodan kurdeja vastaan.

Turkin tukemat Syyrian kapinalliset ilmoittivat puolestaan perjantaina, että ne ovat aloittaneet lähestymisensä kohti Manbijin kaupunkia, jossa niiden on tarkoitus aloittaa ”sotilaallinen operaatio kaupungin vapauttamiseksi.”

Silminnäkijä kertoi uutistoimisto Reutersille nähneensä, kuinka Turkin tukemat Syyrian kapinallisjoukot lähestyivät kaupungin etulinjaa.

Kurdit kokevat Yhdysvaltojen pettäneen heidät

Kurdit pyysivät Syyrian armeijan joukoilta tukea sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla yllättäen vetävänsä joukkonsa Syyriasta.

Presidentti Donald Trump perusteli joukkojen vetoa sillä, että äärijärjestö Isis on selätetty.

Kurdit ovat olleet ehkä tehokkain voima Isis-terroristijärjestön nujertamisessa Syyriassa. Kurditaistelijoiden YPG-joukot ovatkin pitäneet Trumpin päätöstä petoksena.

Syyrian armeijan päätös tukea kurdeja on ärsyttänyt Turkkia, joka varoitti perjantaina kaikkia osapuolia pidättymään provokaatioista ja sellaisista lausunnoista, jotka tuovat lisää epävakautta alueelle.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi