Itävallassa kiistellään Hitlerin synnyinkodin rahallisesta arvosta

Valtio on pakkolunastanut rakennuksen, mutta vielä ei ole päätetty, mitä rakennukselle tai tontille tehdään.

Adolf Hitler
Kellertävä kivirakennus, jossa on kaari-ikkunat ja punainen katto.
Tässä talossa Hitlerin perhe asui muutamia viikkoja, ennen kuin poikavauva Adolf vanhempineen muutti toisaalla.Christian Bruna / EPA

Itävallassa kiistellään siitä, kuinka paljon valtion tulisi maksaa korvausta Adolf Hitlerin synnyinkodin pakkolunastamisesta. Valtio otti haltuunsa Braunau am Innin pikkukaupungissa sijaitsevan rakennuksen viime vuonna, kirjoittaa muun muassa Deutsche Welle. (siirryt toiseen palveluun)

Rakennuksen entinen omistaja Gerlinde Pommer vaatii 1,5 miljoonan euron kompensaatiota.

– Meillä on selkeä 1,5 miljoonan euron tavoite, sanoi Pommerin lakimies.

Valtio pakkolunasti kolmikerroksisen rakennuksen sekä sen edustan parkkipaikat, sen jälkeen kun omistaja oli useaan otteeseen kieltäytynyt myymästä kiinteistöä.

Entiselle omistajalle on tarjottu 310 000 euron kompensaatiota. Kiinteistö on kuitenkin arvioitu jopa 1,5 miljoonan euron arvoiseksi, eikä omistaja ole suostumassa valtion tarjoukseen. Oikeuden päätöstä asiasta odotetaan tammikuussa.

Kiistaa myös paikan tulevaisuudesta

Hitler rakennuksessa vain muutaman ensimmäisen viikon elämästään vuonna 1889. Paikka kuitenkin houkuttelee paikalle uusnatseja, muun muassa kuvauttamaan itsensä rakennuksen edessä.

Vuonna 2016 sisäministeri Wolfgang Sobotka päätti, että rakennus purettaisiin.

Rakennus on aikojen saatossa toiminut niin kirjastona, kouluna ja pankkina kuin hoitokotina kehitysvammaisille. Sittemmin epäselvyyttä on ollut niin rakennuksen purkamisesta kuin paikalle mahdollisesti rakennettavan talon käyttötarkoituksestankin

Suunnitelmissa on ollut rakentaa paikalle toimintatalo kehitysvammaisille. Die Presse -lehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun) etteivät nämä suunnitelmat ole kuitenkaan edenneet, sillä nykyinen sisäministeri Herbert Kickl on tilannut oman selvityksen talosta.

Kaupungin asukkaat ovat ehdottaneet paikalle rakennettavaksi pakolaiskeskusta.

Kriitikoiden mukaan rakennuksen purkamisella Itävalta pyrkii peittelemään omaa natsihistoriaansa. Niinpä on ehdotettu myös rakennuksen säilyttämistä ja sen muuttamista museoksi, joka olisi omistettu Itävallan vapautumiselle natsien vallasta.

Lue lisää:

Itävalta aikoo pakkolunastaa Hitlerin synnyinkodin

Hitlerin synnyinkodin purkamisesta leimahti odottamaton kiista

Hitlerin synnyinkoti puretaan palvonnan estämiseksi