Hyppää sisältöön

Ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämistä ajava kansalaisaloite eduskuntaan: 50 000 nimeä tuli täyteen

Aloitteella halutaan muun muassa vähentää ilotulituksista aiheutuvia silmä- ja muita vammoja sekä lievittää eläinten stressiä.

Kuva: Eija Kontio / Lehtikuva

Kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun) ilotulitusten kuluttajakäytön kieltämiseksi on saanut kasaan vaadittavat 50 000 nimeä ja se etenee näin ollen eduskuntaan.

Eduskuntakäsittelyyn vaadittavat allekirjoitukset tulivat täyteen tänään lauantaina aamulla.

Kansalaisaloitteen takana on useita eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestöjä. 14 eri järjestöä pani aloitteen alulle joulukuun alussa. Mukana on muun muassa Kuuloliitto, Lääkäriliitto, Helsingin eläinsuojeluyhdistys ja Kennelliitto.

Vireillepanijat haluavat aloitteella vähentää ilotulituksista aiheutuvia haittoja kuten silmä- ja muita vammoja sekä tulipaloja. Aloitetta perustellaan myös eläinten ilotulitteista johtuvan stressin lievittämisellä sekä ympäristön säästämisellä.

Aloite kieltäisi F2- ja F3- luokkien ilotulitusvälineiden käytön kuluttajilta. Näihin luokkiin kuuluvat muun muassa padat, raketit, paukkupommit, ilmapommit ja miinat. Aloitteen mukaan esimerkiksi tähtisädetikkuja, pieniä paukkupommeja ja kipinäsuihkuja voisi edelleen myydä kuluttajille.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ilotulitteiden käyttöä vain ammattilaisille on ajettu kansalaisaloitteella. Tämän vuoden alussa vireillepantu, ilotulitteiden käytön vain ammattilaisilla salliva aloite keräsi vajaat 16 000 kannatusilmoitusta.

Ilotulitteiden käyttö on nykylainsäädännön mukaan sallittu uudenvuodenaaton kello 18 ja uudenvuodenpäivän aamuyön kello 2 välisenä aikana.

Lue myös:

.
.