Sata vuotta se kesti: Lynkkaamisesta tuli Yhdysvalloissa laitonta

Senaatti hyväksyi yksimielisesti lain, jollaista oli yritetty Yhdysvalloissa pari sataa kertaa. 

historia
Piirreety kuva hirtetystä mustasta miehestä ja hänen ruumistaan tuleen sytyttävistä valkoisista miehistä.
Lehtikuva lynkkauksesta New Yorkissa vuonna 1863.Harper's Weekly

Yhdysvalloissa sadan vuoden aikana toistuvasti ehdotettu laki on hyväksytty senaatissa. Laki tekee lynkkaamisesta liittovaltion laissa kielletyn rikoksen, josta voi saadan murhasyytteen oheen erillisen syytteen ja elinkautisen vankeustuomion.

Kongressi oli tätä ennen torpannut noin 200 yritystä lynkkauksen kieltäväksi laiksi. Ensimmäisen kerran sellaista esitettiin kongressissa vuonna 1918. Vuonna 2005 senaatti hyväksyi anteeksipyynnön lynkkauksien uhreille, mutta varsinainen laki sai odottaa vielä yli vuosikymmenen.

Kalifornian ja New Jerseyn demokraattisenaattorit Kamala Harris ja Cory Booker sekä Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Tim Scott tekivät viime kesänä asiasta jälleen yhden lakialoitteen (siirryt toiseen palveluun). Tällä kertaa onnisti, ja puoluerajat ylittyivät uudelleen, kun senaatti hyväksyi lain yksimielisesti.

Orjuuden poistaminen herätti vihaa

Lynkkaaminen on väkijoukon oman käden oikeutta, jossa joku tapetaan ilman oikeudenkäyntiä. Tuoreessa laissa lynkkaus määritellään viharikokseksi.

– Tänään olemme tunnustaneet tämän tahran maamme historiassa. Lynkkaukset olivat kauheita väkivallantekoja, joihin ihmisiä yllytti rasismi, Booker sanoi lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun) lain läpäistyä senaatin äänestyksen.

Lynkkauksia tehtiin jo orjuuden aikana, mutta ne yleistyivät sisällissodan jälkeen, kun orjuudesta vapautuneet mustat alkoivat ottaa uusia asemia liike-elämässä ja virkamiehinä.

Poliittisesti ja ammattiliikkeissä aktiivisten mustien lisäksi valkoiset väkijoukot kävivät mustien kimppuun jopa vain siksi, että heidän käytöstään pidettiin ylimielisenä. Usein toistunut tekosyy oli valheellinen väite, että musta mies oli raiskannut valkoisen naisen.

Valtaosa lynkkauksista tehtiin etelävaltioissa. Vuosina 1877–1950 siellä lynkattiin lähes 4 100 mustaa, kertoo etnisten ryhmien tasa-arvoa ajavan Equal Justice Initiative (siirryt toiseen palveluun) -järjestön viimevuotinen raportti. Syyllisistä 99 prosenttia jäi rankaisematta.

Hyllyille asetettuja, hiekalla täytettyjä lasipurkkeja. Jokaisessa on lynkkauksen uhrin nimi sekä kuolinpaikka ja -aika.
Montgomeryssa Alabaman osavaltiossa on Equal Justice Initiativen muistomerkki lynkkausten uhreille. Järjestö on avaamassa heille myös museon. Bill Sutton

Laki ei tänäkään päivänä ole pelkästään historiallisen vääryyden tunnustamista. Yhdysvaltain tiedotusvälineet ovat viimekin vuosina kertoneet, miten valkoiset koulutoverit ovat uhkailleet mustia pujottamalla heidän kaulaansa hirttoköyden.

Silmukalle solmittuja köysiä on löydetty useista muistakin paikoista, muun muassa afrikkalais-amerikkalaisen historian ja kulttuurin museosta (siirryt toiseen palveluun), sen rotuerottelusta kertovalta osastolta viime vuonna.

– Hirttosilmukka on pitkään symboloinut halveksittavaa pelkuruutta ja mädännäisyyttä, äärimmäistä väkivaltaa mustia kohtaan. Tapaus on kipeä muistutus siitä, millaisia haasteita he joutuvat edelleen kohtaamaan, kommentoi museon johtaja Lonnie Buch köyden löytymistä.

Lue myös:

Yhdysvalloissa lynkattiin yli 4 400 rotuerottelun vuosina – nyt heidän nimensä on ikuistettu satoihin riippuviin metallipaasiin Alabamassa