Herätys: Pikkuleijonat varmisti paikkansa nuorten MM-kisojen puolivälierissä, kansanedustajilla vääntöä Sitrasta, sää kylmenee ja poutaantuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ukko-Pekka Luukkonen ja Oskari Laaksonen
Ukko-Pekka Luukkonen ja Oskari LaaksonenAOP

Nuoret Leijonat suvereeniin voittoon "limaista trappia" pelanneesta Slovakiasta

Suomi varmisti paikkansa jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen puolivälierissä. Suomi pelasi tähän mennessä ehjimmän ottelunsa, kun Slovakia kaatui varhain sunnuntaina maalein 5–1. Onnistumisia tuli Kazakstan-ottelun tavoin laajalla rintamalla, ja myös oikeat ketjukoostumukset alkoivat löytyä.

Sitran tulevaisuudesta vääntöä kansanedustajien työryhmässä

Eduskuntatalo
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kansanedustajien työryhmä arvioi alkuvuodesta Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran toimintaa. 50-vuotiaan, eduskunnan alaisuudessa toimivan tulevaisuustalon tehtävä ja hallinto käydään nyt ensimmäistä kertaa kunnolla läpi. Suurin oppositiopuolue SDP on esittänyt, että Sitran pääomaa voitaisiin pienentää.

Yle Syyriassa: Koulukuraattori yrittää ruokkia lasten uskoa tulevaisuuteen sodan runtelemassa kaupungissa

Lapsi koulunpihalla
Fawzi Jlailati on helpottunut, kun jälleen saa käydä koulua. Taustalla näkyy naapurikoulu, joka on raunioina.Ghadi Boustani / Yle

12-vuotiaan Fawzi Jlailatin koulussa ei ole lämmitystä tai juoksevaa vettä. Lääkärin ammatista haaveileva Jlailati kertoo hiukan vaivautuneena Ylelle, että hänen 14-vuotias veljensä työskentelee, jotta hän voisi käydä koulua.

Käsikirjoittaja Anna Heinämaan mielestä hyviä elokuvia syntyy, kun teksteihin laitetaan aikaa ja rahaa

Anna Heinämaa
Parhaillaan Heinämaa kirjoittaa yhdessä Vera Kiiskisen kanssa televisiosarjaa naissurmista. Rahoittajaa ei tahdo löytyä.Laura Railamaa / Yle

Miekkailija ja Tuntematon mestari -elokuvat käsikirjoittanut kulttuurivieras Anna Heinämaa vaatii alalleen parempia työehtoja, työrauhaa ja asiallista palkkaa. Heinämaan mielestä nykyinen elokuvan tukijärjestelmä asettaa käsikirjoittajan kahvinpoimijan asemaan.

Kongossa äänestetään tänään presidentinvaaleissa – Oppositioehdokas: "Kongolaiset ovat vihaisia"

UDPS:n kannattajia.
Opposition UDPS-puolueen kannattajia on suututtanut vaalipäivän lykkääminen ja opposition osittainen kampanjakielto pääkaupunki Kinshasassa.John Wessels / AFP

Maailman arvomineraalien aittana tunnetussa Kongon demokraattisessa tasavallassa odotukset ovat korkealla, kun kongolaiset pääsevät ensimmäistä kertaa valitsemaan uuden presidentin. Vaaleja on lykätty useita kertoja. Viime metreillä vaikeuksia ovat synnyttäneet logistiset pulmat, ebola ja vaaliväkivaltaisuudet.

Sää kylmenee koko maassa

sunnuntain sääkartta
Yle

Matalapaine sateineen siirtyy Suomen yltä itään ja sää on poutainen lähes koko maassa, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Pohjoisesta virtaa kylmempää ja kuivempaa ilmaa. Lännessä ja pohjoisessa on osaksi selkeää, mikä tarkoittaa etenkin Lapin osalta jälleen kiristyviä pakkaslukemia. Lisää säästä yle.fi/saa.