New York Times: Saudi-Arabia palkannut lapsisotilaita Jemenin sotaan rutiköyhästä Darfurista

Lehden mukaan monet Saudi-Arabian palkkaamista sudanilaistaistelijoista ovat teini-ikäisiä. Saudi-Arabia kiistää tiedot lapsisotilaiden käytöstä.

lapsisotilaat
Sudanilaisjoukkoja kuvattuna Hodeidan satamakaupungin lähettyvillä Jemenissä kesäkuussa 2018.
Sudanilaisjoukkoja kuvattuna Hodeidan satamakaupungin lähettyvillä Jemenissä kesäkuussa 2018. NAJEEB ALMAHBOOBI/ EPA

Saudi-Arabia on ulkoistanut sodankäynnin Jemenissä sudanilaisille taistelijoille, joiden joukossa on myös lapsisotilaita, kirjoittaa The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Lehden haastattelemien Jemenistä Sudaniin palanneiden sotilaiden mukaan Saudi-Arabia on palkannut sotilasvoimaa pääosin rutiköyhästä Darfurista, joka yrittää toipua vuosia kestäneestä verisestä konfliktista.

Sodan runtelemassa Darfurissa perheillä ei ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin lähettää poikansa sotaan kauan Jemeniin. Joidenkin perheiden kerrotaan jopa lahjoneen miliisin virkamiehiä, jotta heidän lapsensa pääsisivät taistelemaan. Monet taistelemaan lähtevistä ovat iältään 14-17-vuotiaita.

Viisi Jemenistä kotiin palannutta sudanilaistaistelijaa kertoo New York Timesille, että ainakin 20 prosenttia heidän yksikössään taistelleista oli lapsia. Kahden mukaan peräti 40 prosenttia yksikön taistelijoista oli alaikäisiä.

New York Timesin haastattelemat sudanilaistaistelijat kertovat, että saudit eivät koskaan taistelleet heidän rinnallaan.

Sudanilaisten mukaan saudit opettivat heille lähinnä, miten ja millä tavoin kommunikoida puhelimien ja muiden laitteiden välityksellä. Näin saudit operoivat sotaa turvalliselta etäisyydeltä.

– He käyttävät sudanilaisia kuin polttopuuta, kuvaili yksi haastateltavista.

"14-vuotiaalle taistelijalle 420 euroa kuukaudessa"

Sudanilaisten maajoukkojen käyttö on eittämättä helpottanut Saudi-Arabian ja sen tärkeän liittolaisen Arabiemiraattien sodankäyntiä Jemenissä. Näin koalitio on säästynut sotilaidensa kaatumisilta ja haavoittumisilta, joihin omaisten kärsivällisyys ei välttämättä riittäisi Saudi-Arabiassa tai Arabiemiraateissa.

Taisteluissa kaatuneiden sudanilaistaistelijoiden määrä ei ole tiedossa, mutta sen arvellaan liikkuvan sadoissa

Sudanilaistaistelijat kertovat, että 14-vuotiaalla vasta-alkajalle saudit maksoivat rialeissa vajaat 420 euroa vastaavan summan kuukaudessa. Vanhemmille ja kokeneemmille maksettiin reilu 460 euroa kuukaudessa. Lisärahaa sudanilaiset saivat jokaisesta käymästään taistelusta 160-250 euroa.

Vertailun vuoksi, sudanilainen lääkäri tienaa kuukaudessa keskimäärin 435 euroa.

– Ihmiset ovat epätoivoisia. He lähtevät taistelemaan Jemeniin, koska he tietävät, että Sudanissa ei ole tulevaisuutta, sanoo entinen pankkiiri, talouskonsultti ja hallituksen arvostelija Hafiz Ismail Mohamed.

Hän kuvailee Sudanin käyttävän taistelijoita vientitavarana ulkomaista valuuttaa vastaan.

Saudi-Arabia: Väite lapsisotilaista on perätön

Saudi-Arabian johtama koalitio kiistää väitteet lapsisotilaiden käytöstä jyrkästi.

– Väitteet, joiden mukaan lapsia olisi mukana sudanilaisten joukkojen riveissä, ovat keksittyjä ja perättömiä, sanoo koalition tiedottaja Turki al-Malki.

Sudanin puolustusministeri ilmoitti toukokuussa maan hallituksen harkitsevan sotilaidensa vetämistä Jemenin sodasta. Ministerin mukaan Sudan joutuu arvioimaan uudelleen tilannetta Sudanin ”vakauden ja intressien” näkökulmasta.

Diplomaattien mukaan puolustusministeri yritti lausunnollaan viestittää Persianlahden mahtimaille maan haluavan lisää taloudellista tukea.

Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit eivät kuitenkaan suostuneet avaamaan kukkaron nyörejään, mikä vaikutti Sudanin jo valmiiksi hataraan talouteen.

Niinpä Sudan taipui vaatimuksissaan ja taistelijoiden lähettäminen Jemeniin jatkui.

Aiheesta lisää:

New York Times: On the Front Line of the Saudi War in Yemen: Child Soldiers From Darfur (siirryt toiseen palveluun)

Jemenin kapinalliset vetäytymässä Hodeidasta – kaupungin rauhoittumisen toivotaan helpottavan nälänhätää

Miksi Jemenin rauha on kaukana – neljä tärkeää kysymystä unohdetusta sodasta

Jemenin kriisiin on sotkeutunut kymmenkunta valtiota – miksi rutiköyhän maan aavikoista taistellaan verisesti?