Observer: Britanniassa suunnitellaan brexit-päivän lykkäämistä

Jos EU-erosopimusta ei hyväksytä parlamentin äänestyksessä on Britannialla edessään sopimukseton brexit maaliskuun lopussa.

Brexit
Nainen ja mies kättelevät taustalla Britannian ja EU:n liput.
Britannian pääministeri Theresa May ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker joulukuussa. Olivier Hoslet / EPA

Britanniassa joukko konservatiivipuolueen sekä työväenpuolueen edustajia suunnittelee EU-eron lykkäämistä, jos parlamentti ei hyväksy äänestyksessä sopimusta EU-erosta. Asiasta kirjoittaa Observer-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Parlamentin on määrä äänestää pääministeri Theresa Mayn neuvottelemasta EU-erosopimuksesta tammikuussa.

Britannian EU-eron on tarkoitus tulla voimaan maaliskuun 29. päivänä. Puolueet ovat keskustelleet voimaantulopäivän siirtämisestä pisimmillään heinäkuuhun. Neuvottelut asiasta ovat olleet käynnissä jo useita viikkoja.

– Olen keskustellut näistä vaihtoehdoista ministerien kanssa. He eivät sano sitä tietenkään julkisesti, mutta lykkäämisen mahdollisuus on otettava huomioon, sanoo nimettömänä pysyttelevä parlamenttiedustaja.

– Jos yritämme välttää sopimuksettoman eron, eikä pääministerin sopimusta hyväksytä, on kellot pysäytettävä, jotta voimme selvittää, mitä sen jälkeen päätämme.

Konservatiiviedustaja Donimic Grieven mukaan lykkääminen olisi ”varmaa” siinä tapauksessa, että parlamentti ei hyväksy ero-sopimusta.

– Jos pääministerin sopimusta ei hyväksytä, lykkääminen antaisi lisä aikaa välttää sopimukseton ero. Lisäksi olisi mahdollisuus toiseen kansanäänestykseen, kommentoi Grieve. Grieve huomauttaa lisäksi, että vaikka Mayn erosopimus hyväksyttäisiin parlamentissa, aikaa voi silti olla liian vähän kaiken uuden lainsäädännön voimaansaattamiseen, jotta brexit toteutuisi sulavasti.

EU on antanut ymmärtää, että se voisi harkita Britannian EU-eron lykkäämistä, uusia neuvotteluja EU-erosta ei kuitenkaan enää käydä.

Britanniassa kampanjoidaan jo toisen brexit-kansanäänestyksen puolesta. Pääministeri May on kuitenkin tyrmännyt mahdollisuuden uudesta kansanäänestystyksestä.

Lisää aiheesta:

Britannian liike-elämä kertoo seuraavansa kauhulla poliitikkojen brexit-vääntöä: ”Aika ei riitä kovaan brexitiin valmistautumiseen”

Brexit-ministeri: Sopimus halutaan, mutta sopimuksettomaan eroon varaudutaan vahvemmin