Bangladeshin valtapuolue otti veret seisauttavan voiton, oppositio syyttää laajasta vilpistä

Bangladeshissa vaaleja ovat varjostaneet vilppi ja väkivaltaisuudet

Bangladesh
Turvallisuusviranomaiset kantoivat äänestysmateriaalia Dhakassa 29. joulukuuta.
Turvallisuusviranomaiset kantoivat äänestysmateriaalia Dhakassa 29. joulukuuta.Munir Uz Zaman / AFP

Bangladeshin pääministerin Sheikh Hasinan puolue, Awami-liitto, on voittanut maan parlamenttivaalit.

Puolue liittolaisineen on saanut 288 paikkaa 300-paikkaisesta parlamentista. Voiton myötä Hasina aloittaa kolmannen peräkkäisen kauden Bangladeshin pääministerinä.

Opposition sai vaaleissa vain seitsemän paikkaa. Sen mukaan Awami-liitto sai voiton vaalivilpillä.

– Kehotamme vaaliviranomaisia mitätöimään tämän farssimaisen tuloksen heti, vaati oppositioryhmiä johtava Kamal Hossain.

Oppositiota johtavan Bangladeshin nationalistipuolueen (BNP) mukaan vilppi oli laajaa: vaaliuurniin tungettiin lippuja valmiiksi, ihmisiä uhkailtiin sekä estettiin äänestämästä ja vaalilippuja väärennettiin.

Vaalipäivän väkivaltaisuuksissa sai surmansa ainakin 17 ihmistä, vaikka turvatoimet oli viritetty äärimmilleen komentamalla noin 600 000 sotilasta, poliisia ja turvamiestä äänestyspaikoille ympäri maan.

Journalistit ongelmissa

Vaalipäivän aikana seitsemän journalistia on kertonut joutuneensa hallitusta kannattavien aktivistien hyökkäyksen kohteeksi eri tilanteissa. Osa journalisteista loukkaantui, ja heidän työvälineitään sekä kameroitaan rikottiin. Journalisteista kaksi työskentelee AFP:lle.

Hallitusmieliset aktivistit myös estivät kuvien ottamisen äänestyspaikkojen luona. Myös televisiokanava Jamuna TV on ollut ongelmissa. Itsenäisenä tunnettu kanava kertoo, että sen lähetyksen näkyminen katkaistiin myöhään lauantaina. Kanavan omistajaperheen jäsen Salma Islam oli ehdolla parlamenttivaaleissa valtapuolueen vaikutusvaltaista liikemiesehdokasta vastaan.

– Teleoperaattorit estivät Jamuna TV:n lähetyksen näkymisen antamatta mitään selitystä. Lähetyksemme on yhä käynnissä, mutta kukaan Bangladeshissa ei näe sitä televisiostaan, sanoo kanavan uutispäällikkö Fahim Ahmed AFP:lle.

Kanavan lähetystä pystyi kuitenkin seuraamaan verkossa. Teleoperaattoriyhtiö UCS vetosi teknisiin syihin, sillä sen mukaan Jamuna TV:ltä ei tule lähetettävää signaalia. Jamuna TV kuitenkin vakuutti, että heidän lähetyssignaalinsa toimii normaalisti.

Viranomaiset ovat myös määränneet maan matkapuhelinoperaattorit sulkemaan 3g- ja 4g-verkot "estääkseen huhujen leviämisen".

Lähteet: AFP, Reuters