Uudenvuodenaattona saapuu myrsky – tuuli voi pilata ilotulitukset rannikolla, pelastuslaitokset päättävät mahdollisista varoituksista maanantaina

Vuoden 2019 alkupäivät vietetään koko maassa kovassa tuulessa ja lumisateessa.

uusivuosi
Vuosi vaihtuu lumimyräkässä
Vuosi vaihtuu lumimyräkässä

Vuodenvaihdetta vietetään tänä vuonna myrskyisessä säässä. Voimakas tuuli puhaltaa uudenvuoden aattona länsirannikolla ja se voi vaikuttaa Pohjanmaalla myös rakettien ampumiseen, kerrotaan Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Länsirannikolla tuuli voi yltyä maanantai-iltana ennusteen mukaan jopa myrskylukemiin Pohjanmaalla. Pohjanmaan merialueelle odotetaan uudenvuoden aattoiltana tuulta yli 20 metriä sekunnissa.

Myös Varsinais-Suomessa on maanantai-iltana luvassa voimakkaan tuulen lisäksi vettä, räntää ja lumisadetta. Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen pelastuslaitokset seuraavat tilannetta tarkasti ja mahdollisista varoituksista päätetään huomenna maanantaina aamupäivällä.

Rakettien kanssa varottava

Kovassa tuulessa on rakettien kanssa syytä olla erityisen varovainen, sillä raketit voivat lähteä odottamattomaan suuntaan.

Pohjanmaan ja Varsinais-Suomessa pelastuslaitokset tiedottavat mahdollisista myrskyn aiheuttamista varoituksista maanantaina aamupäivällä. Jos sääolot pahenevat, voidaan rakettien käyttörajoituksia miettiä, kerrotaan pelastuslaitoksista.

Pohjanmaalla myrskyhuipun odotetaan alkavan kello kahdeksan aikaan. Ilotulitteiden virallinen käyttöaika alkaa maanantaina kello 18.

– Nyt seuraamme aktiivisesti, miten tuulet kehittyvät ja teemme huomenna tarkempia päätöksiä vaikuttaako sää ilotulituksiin tai muuten uudenvuoden vastaanottoon, sanoo päivystävä palomestari Riikka Oravainen Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Kuluttajille ei ole säädetty virallista ilotulilitusten tuulirajaa, mutta ammattilaisille sellainen on. Ilotulitustaiteen edistämisyhdistyksen mukaan ammattilaisnäytöksessä ilotulitusta ei pidetä turvallisena, jos tuulen nopeus ylittää 14 metriä sekunnissa.

Kovaa tuulta ja lumipyryä lähipäivinä koko maassa

Kovaa tuulta ja lumisadetta on luvassa uudenvuoden päivästä lähtien koko maahan. Kovimmat myrskypäivät (siirryt toiseen palveluun) ovat tiistaina ja keskiviikkona, jolloin tuuli voi olla maa-alueilla vaarallisen voimakasta, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Keski-Suomessa ja Kainuussa lunta voi sataa jopa 20–30 senttimetriä. Etelä-Suomessa sateet tulevat vetenä. Vuodenvaihteen sää on varsin lauha. Lämpötila vaihtelee pohjoisen -5 asteesta etelän ja rannikkoalueen nollalukemiin.