Herätys: Kiteellä harvinaista veroherkkua kuntalaisille, koirat suojaan hotelliin ja myrskyä pukkaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kiteen vaakuna kaupungintalon ulkoseinässä.
Kiteen kuntaveroprosentti laskee ensi vuonna.Esa Huuhko / Yle

Ex-kriisikunta Kitee höllää veroruuvia jo kolmatta kertaa

Vain viisi kuntaa pystyy laskemaan kuntaveroprosenttiaan ensi vuodelle. Sen sijaan jopa puolen miljoonan suomalaisen kuntavero nousee vuodenvaihteessa.

Korpihotellin paukuttomaan uuteen vuoteen tuodaan koiria 300 kilometrin päästä

Ilotulituksia pelkäävien koirien omistajat ovat varanneet huoneita hiljaisiin hotelleihin uudeksi vuodeksi. Toistaiseksi vain pari hotellia Suomessa tarjoaa paukuttomia uudenvuoden juhlia koirille. Koira voi olla niin peloissaan raketeista, että menee shokkiin.

Jackrusselinterrieri Athos
Athos-koira pelkää kaikenlaisia kovia pamauksia. Myös ukkosmyrskyt pelottavat sitä.Esa Huuhko / Yle

Tulevaisuudentutkija: Ensi vuonna ruokatrendinä peruna ja marjat

Mitä on tulevaisuudentutkimus ja mitä sen avulla voidaan kertoa tulevasta vuodesta 2019? Yle haastatteli tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufvaa, joka uskoo, että ilmastoteema korostuu kevään eduskuntavaaleissa ja päätyy osaksi yhä useamman arjen valintoja. Uusissa ruokatrendeissä ei haeta kaukomaiden eksotiikkaa vaan syödään kotimaista perunaa ja marjoja.

Mikko Dufva ja kristallipallo
Tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva sanoo, että ajattelemme yleensä tulevaisuudesta turhan kapeasti. "Jos emme avarra tulevaisuuksien kirjoa, emme huomaa kaikkia niitä hienoja mahdollisuuksia."Terhi Liimu / Yle

Merkel uudenvuodenpuheessaan: Saksan otettava enemmän vastuuta

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi uudenvuodenpuheessaan, että Saksan on otettava enemmän vastuuta kansainvälisesti vuonna 2019. Hän painotti, että maailmanlaajuisia haasteita, kuten ilmastonmuutosta, maahanmuuttoa ja terrorismin torjuntaa ei voi mikään maa ratkaista yksin.

Angela Merkel pitämässä uudenvuodenpuhetta.
Saksan liittokansleri Angela Merkel piti perinteisen uudenvuodenpuheensa Berliinissä sunnuntaina.Mika Schmidt / EPA

Vuosi vaihtuu tuulessa ja tuiskussa

Päivällä ja illasta alkaen on lumi-, räntä ja vesisadetta sekä voimistuvaa tuulta. Maan etelä- ja keskiosissa lämpötila on nollan tuntumassa, pohjoisessa pakkasta on 5–15 astetta. Merialueilla on myrsky- ja kovan tuulen varoituksia. Ajokeli muuttuu huonoksi suuressa osassa maata lumi- ja räntäsateiden vuoksi.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Maanantain sääkartta.
Yle Sää