Kongon vaalit: Vaalivilppiepäilystä alkanut nujakka vaati kahden ihmisen hengen äänestyspaikalla

Oppositio on syyttänyt istuvan presidentin Joseph Kabilan hallintoa vaalijärjestelyjen kaoottisuudesta. 

Ulkomaat
Ihmisiä äänestyspaikalla Kinshasassa 30. joulukuuta 2018.
Ihmisiä äänestyspaikalla Kinshasassa 30. joulukuuta 2018. EPA

Kaksi ihmistä on kuollut Kongon itäosissa presidentinvaaleihin liittyvässä yhteenotossa. Walungun kaupungissa sattuneessa selkkauksessa kuolivat poliisi ja äänestäjä.

Silminnäkijöiden mukaan tilanne sai alkunsa, kun äänestyspaikalla olleet ihmiset ryhtyivät syyttämään vaalivirkailijaa vilpistä. Tappelun nujakassa poliisi ampui kuoliaaksi nuoren miehen. Tästä hermostunut väkijoukko hakkasi poliisin kuoliaaksi.

Vaalipäivää ovat sävyttäneet lukuisat tekniset ongelmat, ja rankkasade viivästytti äänestyspaikkojen avaamista pääkaupungissa.

Äänestysaikaa on pidennetty useilla äänetyspaikoilla, sillä sähköisissä äänetyskoneissa sekä vaalilistoissa on havaittu ongelmia.

Jo ennen vaaleja kymmeniä ihmisiä on kuollut opposition mielenosoituksissa. Oppositio on syyttänyt istuvan presidentin Joseph Kabilan hallintoa vaalijärjestelyjen kaoottisuudesta.

Kongon demokraattinen tasavalta
Yle Uutisgrafiikka

Vaalien ennakkosuosikki on aiemmin öljy-yhtiö Exxon Mobilin johtotehtävissä työskennellyt opposition Martin Fayulu.

Kongoa vuodesta 2001 johtanut presidentti Joseph Kabila ei ole ehdolla. Hän on antanut tukensa sisäministeri Emmanuel Ramazani Shadarylle.

Mikäli vaalit saadaan kunnialla hoidettua, olisi kyseessä ensimmäinen demokraattinen ja rauhanomainen vallanvaihto sen jälkeen, kun Kongo itsenäistyi Belgian siirtomaavallasta vuonna 1960.

Aiheesta lisää:

Presidentti väitti ebolan leviävän äänestyskoneen näytön kautta, väkivallan uhka korkealla – Näitä 3 asiaa kannattaa seurata Kongon vaaleissa

Lähteet: Reuters