Kuolleiden ja vangittujen Isis-jäsenten lapsia on lennätetty Venäjälle

Venäjä on siirtänyt Irakista 30 äärijärjestö Isisin jäsenen lasta Venäjälle asumaan.

Isis
Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Anna Kuznetsova odottaa siirrettäviä lapsia Bagdadin kansainvälisellä lentokentällä. Mukana on myös Venäjän suurlähettiläs Maksim Maksimov.
Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Anna Kuznetsova odottaa siirrettäviä lapsia Bagdadin kansainvälisellä lentokentällä. Mukana on myös Venäjän suurlähettiläs Maksim Maksimov.Murtaja Lateef / EPA

Venäjä on lennättänyt 30 äärijärjestö Isisin jäsenen lasta pois Irakista Venäjälle. Lasten vanhemmat ovat joko kuolleet taisteluissa tai he ovat vangittuina, joten lapset on siirretty asumaan Venäjälle.

Venäjän valtion kone lennätti sunnuntaina Bagdadin kansainväliseltä lentokentältä lapset Moskovaan. Uutistoimisto AP kertoo, että nuorimmat koneeseen nousseista lapsista olivat vain 3–4-vuotiaita. Kukaan ryhmään kuuluvista lapsista ei ollut ehtinyt teini-ikään.

Venäjän viranomaisten mukaan ensimmäiseen siirrettyyn ryhmään kuului 16 tyttöä ja 14 poikaa, jotka ovat iältään 3–15-vuotiaita, kertoo saksalainen Deutsche Welle. (siirryt toiseen palveluun) Suurin osa heistä on kotoisin Venäjän pohjoiskaukasialaisista tasavalloista Tšetšeniasta ja Dagestanista.

Venäjän lapsiasiavaltuutetun Anna Kuznetsovan mukaan lasten äidit ovat vankilassa Bagdadissa. Irakin oikeusministeriön mukaan lasten isät olivat Isisin jäseniä, mutta heidät on tapettu Irakin taisteluissa.

Kuznetsova tapasi Irakin pääministerin Adel Abdul-Mahdin ja kiitti Irakin viranomaisia heidän ymmärryksestään ja yhteistyöstään siirron järjestämisessä.

Venäjän Irakin-lähettilään Maksim Maksimovin mukaan lapset ovat Venäjän kansalaisia. Hänen ilmoitti, että lisää lapsia on tarkoitus siirtää Irakista Venäjälle vielä myöhempänä ajankohtana.

Siirrossa oli mukana Kuznetsovan ja Maksimovin lisäksi myös venäläisiä lääkäreitä, psykologeja ja pelastustyöntekijöitä. Lapset ovat saapuneet Venäjälle sunnuntai-iltana.

Isis-taistelijoiden lasten, vaimojen ja leskien tilanne on hankala

Kuolleiden Isis-taistelijoiden perheenjäsenten kohtalo on vielä osin avoin. Viranomaiset estivät toimittajia tapaamasta lapsia, eivätkä antaneet tarkempia tietoja heistä. Uutistoimisto AP:n mukaan on epäselvää, kuka huolehtii lapsista Venäjällä.

Irakissa ja Syyriassa voi olla jopa tuhansia lapsia, jotka ovat kuolleiden Isis-taistelijoiden jälkeläisiä. Ulkomaat ovat olleet haluttomia ottamaan vastaan terroristiryhmään kuuluneita tai heidän vaimojaan, leskiään tai lapsiaan. Irakissa ja Syyriassa heidät ohjataan leireille ja vankiloihin.

Venäjä aikoo ottaa venäläistaustaiset lapset vastaan, sillä Venäjän mukaan on vaarallista jättää heidät kasvamaan radikalisoituneeseen ympäristöön, josta he voisivat tulla väkivaltaisin aikomuksin kotimaahansa.

Venäjän lapsiasiantoimisto on tunnistanut ainakin 123 venäläislasta Irakissa, jotka tarvitsevat uudelleensijoittamista. Lisäksi Lähi-idässa on ainakin lähes 700 muuta venäläislasta eri puolilla aluetta. Heidän vanhempansa ovat menneet Lähi-itään ja myös heillä on Venäjän mukaan mahdollisuus palata Venäjälle.

Noin 5 000 venäläistä uskotaan liittyneen Isisin taistelijoihin vuosikymmenen aikana ennen äärijärjestön murentumisen alkamista vuonna 2016.

Korjattu 31.12.2018 kello 5:25 Lasten vanhempien lähtömaat

Lue myös:

Kalifaatin romahdus asettaa Euroopan uuden haasteen eteen, sanoo asiantuntija: Mitä tehdä Isis-taistelijoiden palaaville perheille?

Syyriassa pidätettynä olevat ranskalaiset jihadistivaimot haastoivat kotimaansa oikeuteen: "Ranska ei saa jättää meitä tänne"

Raportti: 5 600 Isisin vierastaistelijaa palannut kotimaihinsa – Lapsitaistelijoiden hoitoon tarvitaan uudenlaisia keinoja

Lähteet: AP