Putin: Venäjä on edelleen valmis vuoropuheluun Yhdysvaltojen kanssa

Venäjän presidentti lähetti useita uudenvuoden viestejä muiden maiden johtajille ja poliitikoille.

Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladimir Putin istuu pöydän ääressä ja katsoo vierelleen.
Alexei Druzhinin / EPA

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Venäjä on edelleen valmis vuoropuheluun Yhdysvaltojen kanssa. Kremlin mukaan Moskova on valmis neuvottelemaan, mutta on ollut useita epäonnistuneita yrityksiä huippukokouksen järjestämiseksi.

– Venäjän ja Yhdysvaltain väliset suhteet ovat tärkeässä osassa strategisen vakauden ja kansainvälisen turvallisuuden varmistamisessa. Venäjä on valmis vuoropuheluun Yhdysvaltojen kanssa mahdollisimman monessa asiassa, sanottiin Putinin Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille lähettämässä uudenvuoden viestissä.

Vuosi sitten Putin toivoi samaisessa viestissä, että maiden väliset suhteet saataisiin "normalisoitua". Lukuisat tutkinnat Venäjän väitetystä sekaantumisesta Yhdysvaltain politiikkaan ovat kuitenkin saaneet välit päinvastoin viilenemään.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli suorempi. Hän ilmoitti, että on Yhdysvaltojen tehtävä järjestää uusi huippukokous vuonna 2019.

Putinilta viestejä useaan suuntaan

Presidentti Putin lähetti uudenvuoden viestejä useille johtajille ja poliitikoille. Viestin saivat Yhdysvaltain ex-presidentti George W. Bush, Britannian pääministeri Theresa May, Japanin pääministeri Shinzo Abe, Kiinan presidentti Xi Jinping ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

Putin korosti Syyrian presidentille Bashar Assadille, että Venäjä antaa edelleen kaiken apunsa Syyrian hallitukselle ja ihmisille terrorismin torjunnassa. Lisäksi Venäjä pyrkii suojelemaan valtion itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta.

Putin myös toivoi Syyrian kansalle mahdollisuutta palata mahdollisimman pian rauhanomaiseen ja vauraaseen elämään.

Lue myös:

Putin: "En tiedä, koska tapaan presidentti Trumpin" – kirjeenvaihtajamme seurasi presidentin lehdistötilaisuutta hetki hetkeltä

Venäjä kiistää yrittäneensä vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin sosiaalisen median avulla

Erikoissyyttäjä Mueller: Venäjä haki "synergiaa" Trumpin kampanjan kanssa jo vuonna 2015

Trumpin päätös perua tapaaminen Putinin kanssa harmittaa Venäjää

Trump peruu tapaamisen Putinin kanssa Ukrainan kriisin takia

Putin: Toivon, että pääsen puhumaan Trumpin kanssa Argentiinassa

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT