Merkel: Saksan on otettava enemmän vastuuta kansainvälisesti 2019

Merkel vetosi saksalaisiin, että he huomioisivat vuorovaikutuksessaan avoimuuden, suvaitsevaisuuden ja kunnioituksen.

Angela Merkel
Angela Merkel pitämässä uudenvuodenpuhetta.
Saksan liittokansleri Angela Merkel piti perinteisen uudenvuodenpuheensa Berliinissä sunnuntaina.Mika Schmidt / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi uudenvuodenpuheessaan, että Saksa on otettava enemmän vastuuta kansainvälisesti vuonna 2019. Merkelin mukaan Saksa pyrkii jatkamaan ratkaisujen hakemista globaaleihin ongelmiin.

– Saksan on puolustettava tiukasti omia näkemyksiään ja otettava enemmän vastuuta aikana, jolloin kansainvälistä yhteistyötä koetellaan, hän totesi.

Merkel painotti, että maailmanlaajuisia haasteita, kuten ilmastonmuutosta, maahanmuuttoa ja terrorismin torjuntaa ei voi mikään maa ratkaista yksin. Liittokansleri viittasi myös Saksan vaihtuvaan kaksivuotiseen paikkaan YK:n turvallisuusneuvostossa.

– Lisäämme edelleen humanitaarista ja kehitysapua koskevaa rahoitustamme ja tehostamme myös puolustusmenojamme, hän sanoi.

Merkelin mukaan Saksa pyrkii myös tekemään Euroopan unionista (EU) vahvemman ja kykenevämmän. Saksa myös pyrkii säilyttämään "läheisen kumppanuuden" Britannian kanssa brexitistä huolimatta.

Liittokansleri kehotti saksalaisia näkemään EU:n rauhan, vaurauden ja turvallisuuden hankkeena ja auttamaan EU:ta, kun valmistaudutaan toukokuussa järjestettäviin Euroopan parlamentin vaaleihin.

Puheensa lopussa Merkel vetosi saksalaisiin, että he huomioisivat vuorovaikutuksessaan avoimuuden, suvaitsevaisuuden ja kunnioituksen.

– Kun uskomme arvoihimme ja toteutamme niitä määrätietoisesti, jotain uutta ja hyvää voi syntyä, hän sanoi puheessaan Berliinissä, kirjoittaa saksalainen Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Merkelin asema on heikentynyt merkittävästi viime vuoden liittopäivävaalien jälkeen. Lokakuussa hän ilmoitti luopuvansa CDU-puolueen puheenjohtajuudesta mutta jatkavansa liittokanslerina vaalikauden loppuun eli vuoteen 2021 saakka. Merkelin seuraajaksi CDU:n johtoon valittiin joulukuussa Annegret Kramp-Karrenbauer.

Merkelin uudenvuodenpuhe välitetään telvision kautta kansalle myöhemmin maanataina. Neljättä ja viimeistä kauttaan liittokanslerina toimiva 64-vuotias Merkel on pitänyt kansalle televisioidun uudenvuodenpuheen vuodesta 2005 lähtien.

Lue myös:

Saksan valtapuolue CDU:n uusi puheenjohtaja on Annegret Kramp-Karrenbauer

Paljon muutakin kuin Merkel 2.0 – CDU saa Annegret Kramp-Karrenbauerista Merkeliä vanhoillisemman johtajan

Liittokansleri Merkel tapasi pääministeri Sipilän – keskustelivat maiden EU-puheenjohtajakausista ja Brexitistä

Analyysi: Merkelin jälkeinen aika on myös EU:lle hyppy tuntemattomaan

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT