Henkilökorttien haku ruuhkauttanut Lounais-Suomen poliisin lupakansliat

Vuoden alussa voimaan astuva lakimuutos ei enää salli ajokortin käyttöä vahvaa henkilöllisyyden todistamista vaativissa asioissa

Turku
Kuva vuoden 2017 alussa käyttöön otettujen uusien passien ja henkilökorttien ulkoasusta.
Henkilötunnuksia aiotaan uudistaa. Yhtenä syynä on nykyisten tunnusten käyminen vähiin.Poliisi

Turun poliisilaitoksella seuraavat vapaat ajat lupapalveluihin ovat vasta helmikuun puolessa välin jälkeen. Myös pienemmillä poliisilaitoksilla jonot ulottuvat tammikuun loppuun. Jonotuspalveluissa kannattaa varautua useamman tunnin jonotukseen

Vuoden alussa voimaan astuu lakimuutos (siirryt toiseen palveluun), jonka vuoksi henkilöllisyyttä ei voi enää todistaa ajokortilla esimerkiksi pankissa pankkitunnuksia haettaessa tai uutta passia anottaessa.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen lupaesimies Tuija Heinonen kertoo, että ruuhkaan on syynä ennenkaikkea sekaannus henkilökorttilain muutoksesta.

–Kaikki haluavat henkilökortin tällä hetkellä. Jopa he, joilla on voimassaoleva passi. Lupapalveluissa olemme yrittäneet kertoa, että passi on aivan yhtä hyvä vahvan henkilöllisyyden tunnistamisväline kuin henkilökorttikin, mutta silti henkilökortti halutaan passin rinnalle.

Yksi syy henkilökortin suosioon voi olla Heinosen mukaan sen koko verrattuna passiin. Henkilökortti on samankokoinen kuin nykyinen ajokortti.

Poliisista muistutetaan, että ajokortti kelpaa jatkossakin henkilöllisyyden tunnistamiseen arkisessa asioinnissa kuten rahan nostoon pankkitiskiltä ja paketin noutamiseen postista.