Venäläisten ostosmatkailu on vilkastunut loppuvuotta kohti – "Syynä Venäjän tiukentuvat tullimääräykset"

Vuodenvaihde on tuonut jälleen matkailijoita Kymenlaaksoon.

matkailu
Venäläisiä ostosmatkailijoita lähdössä bussilla
YLE

Vuodenvaihde ja venäläisten pitkät lomat ovat tuoneet jälleen matkailijoita Kymenlaaksoon.

Esimerkiksi Kouvolan Vaakunassa ja Kotkan Seurahuoneella venäläisten yöpyjien määrä on noussut sekä tänä että viime vuonna noin 30 prosenttia vuoden 2014 pohjalukemiin verrattuna.

Myös kotkalaisissa hotelli Leikarissa ja lomakylä Santalahdessa on runsaasti venäläisturisteja lomailemassa vuodenvaihteesta loppiaiseen.

Venäläismatkailijoita on saapunut Suomeen tänä vuonna ennakkotietojen mukaan saman verran kuin vuonna 2017. Vielä matkailijamäärät eivät yllä huippuvuosien lukuihin.

– Kun verrataan viime ja edelliseen vuoteen, niin luvut ovat olleet varovaisen positiivisia, sanoo kehittämisyhtiö Cursorin matkailupäällikkö Sanna Nikki.

Matkailupiikki loppuvuodesta

Ostosmatkailu on vilkastunut loppuvuotta kohti. Syynä ovat Venäjän tiukentuvat tullimääräykset. Vuoden 2019 alusta alkaen yksityishenkilö voi viedä Venäjälle tavaraa enintään 25 kiloa ja 500 euron arvosta ilman tullimaksua. Tällä hetkellä tavaraa saa viedä tullitta enintään 50 kiloa ja 1 500 euron arvosta.

– Se on osaltaan vaikuttanut siihen, että venäläiset ovat tulleet aiempaa innokkaammin ostosmatkalle Suomeen hakemaan tavaroita, joita ensi vuoden puolella on vaikeampi viedä, arvioi Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka.

Venäläismatkailijoiden yöpymiset ovat nousseet vuosien 2015–2016 tasosta, mutta mitään valtaisaa rynnistystä ei ole odotettavissa matkailijoiden suhteen vuodenvaihteessa.