1. yle.fi
  2. Uutiset

Viisi huippujuttua lauantai-iltaan: Tekoäly pieksee ihmisen sodassa, Tellervo Koivisto kertoo piiskaavasta pastorista – ja lopuksi vielä visaa jenkki-tietoudesta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Kuvitus
Mikko Airikka | Yle

Tekoäly voittaisi jo nyt ihmisen oikeassa sodassa – ja sen ymmärtäminen on olennaista, kun Suomi tekee päätöksen historiallisesta hävittäjähankinnasta

Tekoälystä tulee vääjäämättä osa tulevaisuuden sotakalustoa. Samalla tavalla, kun tekoäly on voittanut ihmisen shakissa ja muissa peleissä vuodesta 1996 alkaen, se voittaa lopulta ihmisen oikeassa sodassakin. Mitä tämä tarkoittaa kaikkien aikojen suurimman puolustustarvikediilinsä tekoon valmistautuvan Suomen kannalta?

Kuvassa mies pelaa VR-lasit päässä peliä
Heini Holopainen / Yle

Pelaatko paljon? Hyvä, sillä pelilukutaito on yhä tärkeämpi sivistyksen muoto

Tietokone-, konsoli- tai mobiilipelejä pelanneet sukupolvet ulottavat harrastuksestaan tuttuja toimintatapoja pelimaailman ulkopuolelle, mutta kyse on myös paljon laajemmasta mittakaavasta. Kouluissa pelillistäminen on jo osa arkea. Professori Juho Hamari linjaa, että yhteiskunnan pelillistyminen vaatii uudenlaisia kansalaistaitoja.

Tellervo Koivisto
Tellervo Koivisto täytti keskiviikkona 90 vuotta.Intervisio

Piiskaava pastori uteli kuukautisista: Kipeä koulumuisto on Tellervo Koiviston elämän raskain kokemus

Tellervo Koivisto täytti keskiviikkona 90 vuotta. Yle lähetti juhlapäivänä kirjailija Jari Tervon tekemän syntymäpäivähaastattelun, jossa Tellervo Koivisto kertoo myös kipeistä koulumuistoista.

Tellervo Koivisto muistelee lämmöllä toukokuussa 2017 kuollutta puolisoaan, presidentti Mauno Koivistoa. Pari ehti olla naimissa yli 66 vuotta.

Koriste-esineitä kierrätyskeskuksen pöydällä.
Jussi Koivunoro / Yle

Lähes puolet kierrätyskeskukseen tuotavasta tavarasta on myyntikelvotonta – Katso tästä, mitä voi tuoda

Kierrätyskeskuksen saamista lahjoituksista iso osa joudutaan kippaamaan jätteisiin. Kukaan ei halua maksaa rikkinäisistä ja likaisista tavaroista.

Testaa ennakkoluulosi Yhdysvalloista: Kuinka moni todella on ylipainoinen, kuinka paljon aseita nurkista löytyy?

Suomalaiset uskovat tuntevansa Yhdysvallat hyvin: suurvalta esiintyy tiuhaan uutisissa ja amerikkalaisten arkinen perhe-elämä on tuttua tv:n, elokuvien ja pelien kautta.

Mutta pitävätkö uskomuksemme paikkansa? Tiedätkö esimerkiksi, minkä ikäisenä amerikkalaisnuoret aloittavat keskimäärin seksielämänsä tai miten suuri osa amerikkalaisista uskoo Jumalaan?

Lue seuraavaksi