Hyppää sisältöön

Viisi huippujuttua lauantai-iltaan: Tekoäly pieksee ihmisen sodassa, Tellervo Koivisto kertoo piiskaavasta pastorista – ja lopuksi vielä visaa jenkki-tietoudesta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Kuva: Mikko Airikka | Yle

Tekoälystä tulee vääjäämättä osa tulevaisuuden sotakalustoa. Samalla tavalla, kun tekoäly on voittanut ihmisen shakissa ja muissa peleissä vuodesta 1996 alkaen, se voittaa lopulta ihmisen oikeassa sodassakin. Mitä tämä tarkoittaa kaikkien aikojen suurimman puolustustarvikediilinsä tekoon valmistautuvan Suomen kannalta?

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Tietokone-, konsoli- tai mobiilipelejä pelanneet sukupolvet ulottavat harrastuksestaan tuttuja toimintatapoja pelimaailman ulkopuolelle, mutta kyse on myös paljon laajemmasta mittakaavasta. Kouluissa pelillistäminen on jo osa arkea. Professori Juho Hamari linjaa, että yhteiskunnan pelillistyminen vaatii uudenlaisia kansalaistaitoja.

Tellervo Koivisto täytti keskiviikkona 90 vuotta. Kuva: Intervisio

Tellervo Koivisto täytti keskiviikkona 90 vuotta. Yle lähetti juhlapäivänä kirjailija Jari Tervon tekemän syntymäpäivähaastattelun, jossa Tellervo Koivisto kertoo myös kipeistä koulumuistoista.

Tellervo Koivisto muistelee lämmöllä toukokuussa 2017 kuollutta puolisoaan, presidentti Mauno Koivistoa. Pari ehti olla naimissa yli 66 vuotta.

Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Kierrätyskeskuksen saamista lahjoituksista iso osa joudutaan kippaamaan jätteisiin. Kukaan ei halua maksaa rikkinäisistä ja likaisista tavaroista.

Suomalaiset uskovat tuntevansa Yhdysvallat hyvin: suurvalta esiintyy tiuhaan uutisissa ja amerikkalaisten arkinen perhe-elämä on tuttua tv:n, elokuvien ja pelien kautta.

Mutta pitävätkö uskomuksemme paikkansa? Tiedätkö esimerkiksi, minkä ikäisenä amerikkalaisnuoret aloittavat keskimäärin seksielämänsä tai miten suuri osa amerikkalaisista uskoo Jumalaan?