1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttuurivuoden 2019 tärpit: Game of Thrones, hurmossaarnaaja, Ruisrock ja monta muuta

Yle Uutisten kulttuuritoimittajat valitsivat kulttuurielämyksiä, joita kannattaa odottaa tänä vuonna.

1

Game of Thronesin viimeinen kausi alkaa

Game of Thronesin odotettu kahdeksas ja viimeinen kausi julkaistaan tänä vuonna. Supersuosittu fantasiasarja on ollut reilun vuoden verran tauolla kun tekijät valmistelivat päätöskautta, ja saman verran fanikunta on ehtinyt kasvattaa odotuksiaan.

Tekijöillä onkin nyt näytön paikka: Kausi koostuu poikkeuksellisesti vain kuudesta jaksosta. Siinä ajassa pitäisi vastata moniin avoimiin kysymyksiin, ratkaista rautavaltaistuimen kohtalo ja saada suuren hahmogallerian pitkään kehitellyt tarinat päätöksiinsä. Sarjan tavaramerkiksi muodostunut tapa tappaa yllättäen keskeisiä hahmoja saattaakin olla tänä vuonna kovassa käytössä.

Odotuksia ei myöskään vähennä se, että jo valmiiksi kallis sarja sai viimeiselle kaudelleen hurjan budjettikorotuksen. Huhujen mukaan rahaa on palanut noin 15 miljoonaa dollaria per jakso. Samalla rahalla saisi kymmenen kotimaista elokuvaa.

Viimeinen kausi pyörähtää käyntiin huhtikuussa. Myöhässä liikkeelle lähteneillä faneilla on siis muutama kuukausi aikaa kuroa takamatka kiinni. Sen jälkeen netti täyttyy taas analyyseista ja meemeistä niin, että täytyy muuttaa luolaan jos aikoo välttyä juonipaljastuksilta.

Ville Laakso

Lue myös: Game of Thronesin esihistoriasta suunnitteilla uusi sarja – HBO tilasi pilottijakson

Supersuosittua Game of Thrones -sarjaa tehtiin vuosina 2011–2019. Kuvassa keskellä yksi päähenkilöistä Daenerys Targaryen, jota esitti brittiläinen Emilia Clarke. Kuva: HBO / Yle

2

Ruisrock 50. kerran

– Aiomme viedä kävijämme upealle matkalle toiseen maailmaan, lupaa Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä juhlavuodesta. Odotukset ovat kovat, millaisen kattauksen Suomen suurimpiin festareihin kuuluva Ruisrock tarjoaa, kun se järjestetään 50. kerran.

Festivaali on onnistunut viime vuosina olemaan musiikkitarjonnassaan ajankohtainen ja nuorta yleisöä puhutteleva. Myydäänkö festari loppuun jälleen ennätysajassa? Moni haluaa kokea Ruisrockin klassikot eli aurinkoisen Ruissalon täynnä iloisia ihmisiä sekä tietenkin Rantalavan ohi lipuvat ruotsinlaivat.

Ville Vedenpää

Kuva: Juuli Aschan / YleX

3

Zaida Bergrothin elokuva Marian paratiisi

Marian paratiisi kertoo 1920-luvulla vaikuttaneesta hurmossaarnaaja Maria Åkerblomista. Pihla Viitalan esittämä valovoimainen, vaarallinen nainen saa seuraajansa luopumaan perheistään ja omaisuudestaan. Elokuva keskittyy ahtaalle ajetun lahkon viimeisiin vaiheisiin ja kuvaa sitä, miten epävarmat ajat saavat ihmiset tarttumaan karismaattisten johtajien lupauksiin.

Zaida Bergroth on yksi Suomen kiinnostavimmista ja omaäänisimmistä elokuvaohjaajista. Odotukset ovat korkealla kohotettua realismia, goottilaistunnelmaa ja uskomatonta tositarinaa yhdistävän Marian paratiisin suhteen.  

Lue myös: "Turvattomina aikoina ihmisten on helppo uskoa ehdottomiin totuuksiin" - Zaida Bergroth tekee elokuvaa hurjasta lahkojohtajasta Maria Åkerblomista

Sanna Vilkman

Nuori Satu Tuuli Karhu näyttelee Salomea, Pihla Viitalan esittämän Marian lempilasta. Tarina kerrotaan Salomen näkökulmasta. Kuva: Kimmo Hiltunen/Yle

4

Ring tuo oopperasyksyyn sähköä

Kotimaisella oopperakentällä riittää tulevana vuonna mielenkiintoista seurattavaa. Syksyllä Suomen Kansallisoopperassa avataan Richard Wagnerin oopperatetralogia Der Ring des Nibelungen, kun sen ensimmäinen osa Reininkulta saa ensi-iltansa.

Suomalaisvoimin toteutettava monivuotinen Ring-tuotanto on jo osoittanut sähköisyytensä. Alkuperäinen ohjaaja Kari Heiskanen siirrettiin sivuun tehtävistään näkemyserojen vuoksi huhtikuussa 2017. Hänen tilalleen valittiin Anna Kelo, joka on talon omaa väkeä.

Kelo vakuutti osaamisellaan produktion pääarkkitehdit, taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven ja taiteellisen partnerin Esa-Pekka Salosen, mutta vielä on vuorossa Wagner-nälkäinen oopperayleisö. Melkoinen näytön paikka pitkäaikaiselle pääohjausassistentille.

Kiinnostavaa oopperaa on luvassa myös alkuvuodesta, kun Jaakko Kuusiston säveltämä Jää saa ensi-iltansa tammikuussa. Uusi kotimainen ooppera perustuu Ulla-Lena Lundbergin samannimiseen Finlandia-palkittuun romaaniin.

Mattias Mattila

Esa-Pekka Salonen johtaa Wagnerin Ring-tetralogian ja on yksi tuotannon pääarkkitehdeista. Kuva: Antti Haanpää / Yle

5

Eddie Izzardin maailmankiertue Finlandia-talossa

Ison-Britannian – monen mielestä maailman – paras stand up -koomikko Eddie Izzard esiintyy Helsingissä 8. huhtikuuta. Izzard tunnetaan surrealistisesta komiikasta, ristiinpukeutumisesta ja uskomattomasta kielitaidosta. Viime aikoina Izzard on osallistunut ahkerasti Britannian politiikkaan. Wunderbar-kiertue saattaakin olla viimeisiä tilaisuuksia nähdä tämä koominen ihme.

Pia Parkkinen

Eddie Izzard Kuva: Lauren Hurley / AOP

6

Oodi

Odotan mielenkiinnolla, miten Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi muuttaa käsitystä kulttuurista. Paikka, jossa saa ilman pääsymaksua viettää aikaa pelaillen, lukien, kahvitellen tai vain chillaillen luo mahdolisuuden uudenlaisen kaupunkikulttuurin syntymiseen. Ehkä spontaanit tapaamiset erilaisten ihmisten välillä vähentävät ennakkoluuloja ja muuttavat kaupunkia hieman iloisemmaksi ja hyväksyvämmäksi paikaksi elää.

Paula Tiessalo

Keskustakirjasto Oodin kierreportaat. Kuva: Yle/ Lukas Rusk

7

The Handmaid's Tale – Orjattaresi

Miljoonat lukijat ja katsojat pääsevät, tai joutuvat, vuonna 2019 takaisin kuvitteelliseen Gileadin valtioon. Kauhukuva lähitulevaisuuden Yhdysvalloista on järkyttänyt kotisohvilla The Handmaid's Tale – Orjattaresi -tv-sarjan seuraajia. Ohjelman kolmas kausi valmistuu tiettävästi keväällä.

Vähintään yhtä suuret odotukset kohdistuvat itse kirjailijaan. Gileadin esitellyt alkuteos, Margaret Atwoodin romaani, julkaistiin jo vuonna 1985, joten faneille tuli melkoisena lahjana tieto siitä, että Atwoodilta ilmestyy ensi syksynä kirjalle jatko-osa Testaments.

Siinä missä tv-sarjan kehittäjät ovat jatkaneet kirjaan perustuneen ensimmäisen kauden jälkeen päähenkilö Frediläisen tarinaa, uusi romaani sijoittuukin 15 vuotta myöhempään ajankohtaan ja päästää ääneen yhden sijasta kolme naiskertojaa.

Santtu Natri

Kuva: George Kraychyk/Hulu

8

Saara Turusen näytelmä Medusan huone

Saara Turusen edellinen Q-teatterille tekemä näytelmä Tavallisuuden aave oli huikea, joten odotukset ovat korkealla. Näyttelijätiimi on huippua ja Turusen tapa käsitellä valtaa ja rakenteita on aina kiinnostavaa. Näytelmän ensi-ilta on 21.2.

Miia Gustafsson