Olavinlinnan vieressä köllötellyt norppa hurmasi viikonloppuna Savonlinnassa – "Parempi olisi olla tähän aikaan vuodesta suojassa lumiluolassa"

Nuori norppa valloitti yleisönsä pullealla olemuksellaan. Suojelubiologi Jouni Koskela on huolissaan kesyn yksilön hyvinvoinnista.

saimaannorppa
Norppa köllöttelee Savonlinnan Tallisaaren rannassa.
Nuori saimaannorppa köllötteli rantajäätiköllä Savonlinnan Tallisaaressa.Jouni Koskela

Savonlinnan keskustan liepeillä, Olavinlinnan viereisen Tallisaaren rannassa köllötellyt nuori saimaannorppa keräsi runsaasti huomiota viikonloppuna.

Norppa ilmestyi saaren rannan jäille perjantaiaamuna ja viihtyi runsaasta yleisöstä huolimatta paikallaan koko päivän. Norppa myös palasi samalle kalliolle lauantaina puolenpäivän aikaan, mutta kuvaajien ja yleisön harmiksi norppa ei enää sunnuntaina kallioille vaivautunut. Joidenkin havaintojen mukaan norpan kuitenkin nähtiin sukeltelevan lähistöllä myös sunnuntaina.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskelan mukaan norppahavainto Savonlinnan keskustassa ei ole ennennäkemätön, mutta keskellä talvea norppia harvemmin jäillä nähdään.

– Norppien olisi tähän aikaan vuodesta parempi olla jossain muualla kuin avovesillä. Kun Saimaassa on jäätä ja rantakinoksiin on tuiskuttanut lunta, parempi olisi olla lumiluolan suojassa jään päällä.

Poikkeuksellinen kesyys herättää huolta terveydentilasta

Savonlinnassa havaittu norppa oli Koskelan mukaan harvinaisen kesy, mikä herätti huolta sen hyvinvoinnista. Pari vuotta sitten joulun aikaan samoilla tienoilla nähty norppa oli niin huonokuntoinen, että antoi ottaa itsensä kiinni. Tuolloin silminnähden sairas norppa menehtyi pian eläinlääkärin ja Koskelan parhaista ruokkimisyrityksistä huolimatta.

– Kun norppa on näin kesy, on aina syytä olla huolissaan.

Koskela aikoo pitää silmänsä auki norppahavaintojen varalta myös lähipäivinä.

– Metsähallituksen toimisto sijaitsee sattumoisin sopivasti tässä Olavinlinnan nurkilla. Kyllä tässä tulee rantoja kierrettyä, josko norppaa näkyisi. Terveydentilan näkee norpan käyttäytymisestä helposti, sairaat norpat uivat vähän kömpelösti ja selkä on usein uidessa veden pinnalla.

Nuori urosnorppa on mitä luultavimmin viime kevään poikasia ja katselee Olavinlinnan lähistöltä tulevia kotivesiä. Myös ravinnoksi sopivia pikkukaloja on Olavinlinnan lähistöllä sopivasti.

Savonlinnan keskustan tienoilla on Koskelan arvion mukaan asunut joidenkin vuosien ajan muutamia norppia.