1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uusivuosi

Useilta pelastuslaitoksilta suositus olla ampumatta ilotulitteita – Animaatio näyttää, miten tuulet puhaltavat illan aikana

Pelastuslaitokset varoittavat, että voimakas tuuli voi ohjata ilotulitteet väärään suuntaan. Uudenmaan pelastuslaitokset eivät kuitenkaan anna uusia rajoituksia ilotulitteiden käytölle.

Tuuliennusteanimaatio
Tuuliennusteanimaatio

Tämän hetken ennusteen mukaan vuoden vaihtuessa tänään maanantaina puoliltaöin koko maassa sataa ja sää on tuulinen. Sade tulee pääosin lumena, mutta länsirannikolla se tulee vetenä.

Kovin myrsky alkaa vasta huomenna tiistaina uudenvuodenpäivänä, mutta tuulenpuuskat voivat haitata ilotulitusrakettien ampumista tänään.

Useat pelastuslaitokset ovat jo suositelleet, ettei myrskyisässä säässä ammuttaisi ilotulitteita. Suosituksia on annettu Oulu-Koillismaan, Lapin, Pohjois-Karjalan ja Pirkanmaan pelastustoimien alueilla.

Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset suosittelevat vahvasti, ettei talvimyrskyssä ammuta ilotulitteita. Suositus perustuu Ilmatieteen laitoksen ennusteeseen, jonka mukaan vuodenvaihteessa on luvassa runsaita lumisateita ja voimakasta etelätuulta.

Voimakas tuuli voi ohjata ilotulitteet väärään suuntaan. Puuskainen tuuli voi myös kaataa huonosti tuettuja ilotulitteita, pelastuslaitokset varoittavat.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas kertoo, että pelastuslaitos voi antaa alueellisia suosituksia tai alueellisesti kieltää tai sallia ilotulitteiden ampumisen. Aaton myrskyisän sään takia Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset valmistelevat parhaillaan kemikaaliturvallisuuslain mukaista alueellista päätöstä, joka sallisi keskitetysti yksityisen ilotulituksen ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta. Ajankohdaksi on alustavasti suunniteltu 5. tammikuuta kello 18–21, mutta tarkemmasta ajankohdasta tiedotetaan vielä erikseen.

Kuva: Yle Sää

Turvallisena tuulirajana pidetään 14:ää metriä

Honkakunnas sanoo, että melu- haju- ja välkehaittojen takia on parempi, että käyttämättä jäävät ilotulitteet ammutaan keskitetysti tiettynä ajankohtana.

– Näin asuntoihin ei myöskään jäisi varastoon käyttämättömiä ilotulitteita, hän sanoo.

Lapin pelastuslaitos suosittelee, että Simon, Tornion, Kemin ja Keminmaan alueilla ilotulitteita ammuttaisiin vasta kello 21:n jälkeen. Sään kehittymistä on kuitenkin seurattava paikallisesti, ja talvimyrskyssä ilotulitteiden ampumista ei suositella, pelastuslaitos huomauttaa.

Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa, että ilotulitteiden ampujat huomioivat kovan tuulen vaikutuksen.

– Mikäli olosuhteet ovat huonot, tulee ilotulitteiden käytöstä pidättäytyä, Pirkanmaan pelastuslaitos ohjeistaa tiedotteessaan.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos puolestaan kehottaa ottamaan vakavasti huomioon tuulen suunnan sekä sen poikkeuksellisen suuren voimakkuuden. Ilotulittamisessa turvallisena tuulirajana pidetään 14:ää metriä sekunnissa.

– Sääennusteen perusteella on mahdollista, että raja ylittyy Pohjois-Karjalassa. Ampuja on vastuussa turvallisesta ilotulittamisesta, tiedotteessa kirjoitetaan.

Turvallisimpia paikkoja ilotulitteiden käytölle ovat esimerkiksi järvien rannat, kenttäalueet sekä aukeiden alueiden reunamat.

Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan juuri silloin, kun vuosi vaihtuu, tuuli on kovimmillaan Helsingissä, ja voi olla puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa.

Uudenmaan pelastuslaitokset tiedottivat iltapäivällä, etteivät ne anna uusia rajoituksia ilotulitteiden käytölle Helsingissä ja muualla Uudellamaalla. Tiedotteen mukaan Uudenmaan alueella järjestetään useita ammattimaisia ilotulitusnäytöksiä ja ilotulituksen toteuttaja arvioi, voiko ilotulituksen toteuttaa turvallisesti.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kiellon rikkomisesta sakkoa

Jos pelastusviranomainen kieltää ilotulitteiden ampumisen, kiellon rikkomisesta voi saada rangaistuksen. Poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta kertoo, että käytännössä kyseessä on sakkorangaistus, joka on noin 10 päiväsakkoa.

Heikkilä kertoo, ettei poliisilla ole erikseen resursseja valvoa kieltoa, jos sellainen annetaan.

Poliisi voi ottaa tilapäisesti haltuun muun muassa ilotulitteet henkilöltä, jonka voidaan perustellusti epäillä ikänsä, päihtymyksensä, mielentilansa tai muiden olosuhteiden perusteella aiheuttavan välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Lumipyry alkaa lännestä iltapäivällä

Lumipyry alkaa tänään lännestä. Länsi-Suomessa tulee lunta jo iltapäivästä alkaen, Borgström sanoo.

Sadealue liikkuu päivän aikana itään ja vuoden vaihtuessa sataa koko maassa. Sade muuttuu lännessä ja etelässä lumesta ensin rännäksi ja sitten sateeksi.

Tänään on odotettavissa lumipyryä maan länsiosista alkaen. Kuva: Tommi Ekholm / AOP

Vuoden vaihtuessa sade on muuttunut rännäksi länsirannikolla, esimerkiksi Hangossa ja Porissa. Vaasassa ja Turussa tulee puoliltaöin jo vettä.

Myös Uudellamaalla sade muuttuu rännäksi puolen yön aikaan. Helsingissä sataa tämän hetken ennusteen mukaan lunta vielä vuoden vaihtuessa, mutta pian sade muuttuu pääkaupungissakin rännäksi ja vedeksi.

Myös tiistaina tulee sateita koko maassa. Sade tulee sekä, lumena, räntänä että vetenä tihkusateina.

Huomenna kunnon myrsky

Tuuli voimistuu tänään illalla ja voi olla puuskissa voimakasta. Ilmatieteen laitos varoittaa myrskystä Perämerellä, Merenkurkussa ja Selkämeren pohjoisosassa jo tästä iltapäivästä alkaen.

Huomenna tiistaina myrskyvaroitus on voimassa lähes kaikilla merialueilla. Selkämeren eteläosassa ja Pohjois-Itämeren länsiosassa aallot voivat nousta jopa yli seitsemän metrin.

Huomisillasta alkaen tuulivaroitus on annettu myös maa-alueille Länsi-, Keski- ja Etelä-Suomeen.

Ajokeli muuttuu huonoksi

Lumi- ja räntäsateiden vuoksi ajokeli muuttuu huonoksi tänään ja huomenna.

Erittäin huonosta ajokelistä varoitetaan huomenna tiistaina Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Päivitämme juttua päivän aikana