Osa Kauttuan ruukin kiinteistöistä siirtyi paikalliselle perheyritykselle – Euran kunnassa yhä kiinnostusta alueeseen

Ruukkialueen myyntiin pannut Ahlström on toivonut, että kunta päätyisi ostamaan osan alueesta ja sen rakennuksista.

Kauttua, Eura
Vanha ruukki näkyy rinteeseen tehdystä talosta.
Ruukkialue - muun muassa terassitalot - on Euran matkailullinen näyteikkuna. Joona Haarala / Yle

Osa Kauttuan ruukin rakennuksista on vaihtanut omistajaa.. A .Ahlström Kiinteistöt Oy on myynyt Mäntylän ja Ruotsalaisen koulun sekä Hallitalon kiinteistön varastorakennuksineen euralaiselle perheyritykselle.

Sopimuksen mukaan Ahlström vuokraa uusilta omistajilta Ruotsalaisen koulun ja muut yhtiön käytössä tällä hetkellä olevat tilat.

– Ostajataho on yhtiön toiveen mukaan paikallinen perustettava yhtiö Villa Majatalo Oy, jonka omistaa Taito Vesamäki perheineen. Ostaja tuntee hyvin Kauttuan ruukin alueen ja osaa arvostaa sen historiallisia rakennuksia sekä alueella tehtyä kulttuuriperintötyötä, toteaa A. Ahlstöm Kiinteistöjen toimitusjohtaja Peter Ahlström.

Euran kunnassa yhä kiinnostusta

A. Ahlström Kiinteistöt hakee edelleen ruukin muille rakennuksille sopivia ostajia. Ahlström on toivonut kuntaa omistajaksi, mutta syksyllä kunnassa laskettiin, että koko alueen ostamiseen kunnalla ei ole rahkeita.

Toimitusjohtaja Peter Ahlström toivoi Ylen haastattelussa loppusyksyllä, että Euran kunta harkitsisi vielä rakennusten ostamista. Kunnanhallituksen puheenjohtajan Harri Lehtosen ( sd. ) mukaan kunnalla on kiinnostusta edelleen osaan ruukkialueesta ja neuvotteluja on luvassa vielä alkuvuoden aikana.

– Meillä on signaali edelleen sinnepäin. Alue on iso osa euralaista, etenkin teollista historiaa. Haluaisimme säilyttää kunnan kosketuspinnan ruukinpuiston alueeseen.

Lehtonen mieltää, että ruukin alue on Euralle matkailullinen näyteikkuna. Aluetta voitaisiin hyödyntää matkailussa ja majoituksessa.

Ruukkialue on ollut Ahlströmin suvun hallussa vuodesta 1873. Ahlströmin teollinen toiminta on päättynyt Kauttualla, eikä yhtiöllä ole enää ruukkialueelle käyttöä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus