Pienellä Meri-Lapin alueella toimii yksi Suomen aktiivisimmista Karva-Kaveriporukoista – koirat ja kissat tekevät vuodessa satoja vierailuja

Meri-Lapin Karva-Kaverit ovat vierailleet viimeisen vuoden aikana noin 300 tilaisuudessa ja toimineet lisäksi lukulemmikkeinä alueen kirjastoissa.

eläimet
Karva-Kaveri -koira tapaamassa ikäihmisiä hoivakodissa.
Pössi-koira ja omistaja Lia Pirttimaa kävivät tervehtimässä hoivakoti Kuunarissa asuvaa Veikko Syrjälää.Risto Koskinen / Yle

Meri-Lapin Karva-Kavereiden toiminta on kasvanut entisestään viimeisen vuoden aikana. Vuonna 2018 Karva-Kaverit ovat tehneet vajaat 300 vierailua vanhainkodeissa, lasten tapahtumissa ja vammaisten palvelukeskuksissa. Lisäksi lukukoirat ovat vastaanottaneet pieniä lukijoita yli 450 kertaa eli enemmän kuin koskaan ennen.

– Meillä on toiminnassa mukana aktiivisia ihmisiä ja heitä on riittänyt joka paikkaan mihin on pyydetty, iloitsee Meri-Lapin Karvakavereiden (siirryt toiseen palveluun) aluekoordinaattori Päivi Nevanperä.

Meri-Lapin alue on yksi aktiivisimmista Suomen Karva-Kavereiden valtakunnallisessa toiminnassa.

– Varmaan ihmiset innostuvat toiminnasta yhä enemmän sitä mukaa kun meidän toiminta tulee tunnetuksi. Olemme olleet esittelemässä toimintaamme esimerkiksi monissa tapahtumissa ja messuilla. Ja kyllähän siitä tulee itsellekin hyvä mieli kun pystyy ilahduttamaan toisia ihmisiä, sanoo Nevanperä.

Karva-Kaveri -kissa, joka makaa kopassa.
Anni-kissa on yksi Meri-Lapin Karva-Kavereista.Risto Koskinen / Yle

Esimerkiksi Karva-Kaverit Pössi-koira ja Anni-kissa ovat vierailleet kemiläisessä hoivakoti Kuunarissa. Kissan aiemmin omistanut Veikko Syrjälä on otettu etenkin Anni-kissan vierailusta.

– Se on kyllä piristänyt mieltä. Se tulee puskemaan ja tykkää olla Veikon kanssa, hymyilee Kuunarissa asuva Syrjälä.

Myös Irma Tengenin mies asuu hoivakodissa ja on iloinen Karva-Kavereiden vierailuista, vaikka ei huonon kuulonsa vuoksi pysty juuri juttelemaan kylästelijöiden kanssa.

– Se on hyvää ohjelmaa ja piristää ehdottomasti asukkaiden päivää, kertoo Irma Tengen.

Tärkeitä kohtaamisia myös Karva-Kavereille

Kemiläinen Lia Pirttimaa ja hänen koiransa Pössi ovat antaneet viimeisen vuoden aikana 20-25 haliannosta eli vierailua eri paikoissa.

– Pössi-koira viihtyy todella hyvin näillä vierailuilla. Se saa paljon namuja ja rapsutuksia, hymyilee Pirttimaa.

Pirttimaan mukaan koiran vierailu koskettaa hoivakotien asukkaita ja myös hän aistii sen.

– Esimerkiksi eräs hoivakodin asukas makasi vain sängyssä ja koiran tavatessa asukas alkoi hymyillä ja pystyi jopa puhumaan kokonaisia lauseita. Se on yksi esimerkki, miksi teen tätä vapaaehtoistyötä. Lisäksi olen oppinut paljon Suomen kieltä kun olen muuttanut tänne Saksasta, kertoo koiran omistaja Lia Pirttimaa.