Tuulenpuuskat voivat katkoa sähköjä myös Pohjois-Savossa: "Kyllä tätä aikamoiseksi myräkäksi voisi kutsua"

Esimerkiksi Savon Voima Verkko kehottaa asiakkaitaan varautumaan sähkökatkoihin maanantai-illasta alkaen.

sähkökatkot
Tykkylumen peittämiä kuusia, joista yksi on kaatunut sähkölinjalle.
Toni Pitkänen / Yle

Runsaat lumisateet yhdistettynä voimistuvaan ja puuskittaiseen tuuleen saattavat katkoa sähköjä myös Pohjois-Savossa.

Lumisaderintama saavuttaa maakunnan maanantai-iltana. Lunta voi sataa keskiviikkoon mennessä paikoin jopa 20 senttimetriä.

Meteorologi Jesse Heikkilä Ilmatieteen laitokselta arvioi, että maanantai-illan ja ensi yön aikana tuulet voivat puhaltaa puuskissa kymmenestä metristä reiluun viiteentoista metriin sekunnissa. Puuskat voimistuvat uudelleen keskiviikkoyön ja -aamun aikana. Lumisade voi kuitenkin hidastaa Heikkilän mukaan puuskien voimakkuuksia.

– Kyllä tätä aikamoiseksi myräkäksi voisi kutsua, Heikkilä sanoo.

Esimerkiksi Savon Voiman verkkoyhtiö kehottaa asiakkaitaan varautumaan mahdollisiin sähkökatkoihin. Savon Voima Verkon toimitusjohtaja Matti Ryhänen ei kuitenkaan odota tämän hetkisen sääennusteen perusteella suurhäiriötilannetta.

Ryhäsen mukaan eniten ongelmia syntyy siellä, missä lämpötila nousee tiistaina lähelle nollaa tai jopa plussan puolelle. Lumi tarttuu tuolloin puihin helpommin ja lumen paino myös kasvaa. Suurin riski tälle on verkkoyhtiön läntisillä alueilla, muun muassa Konnevedellä Keski-Suomen puolella.

– Yksittäisiä vikoja tulee varmaan ympäri aluetta. Tänä iltana meillä on vahvistettu varallaolo ja helikopteri on odottamassa Jyväskylässä, jos sitä tarvitaan, Ryhänen sanoo.