Rakettiammattilaiset seuraavat herkeämättä tuuliolosuhteita – uudenvuoden ilotulitukset voivat jopa peruuntua myrskytuulen takia

Kova tuuli voi estää uudenvuoden ilotulitukset jopa kokonaan. Ammattilaiset seuraavat sääolosuhteita herkeämättä vuodenvaihteessa.

ilotulitukset
Punainen ilotulite mustalla taivaalla
Yle / Pyry Sarkiola

Pohjoisen pelastuslaitokset ovat suosittaneet, ettei ilotulitteita ammuta talvimyrskyssä uudenvuodenaattona. Ilmatieteen laitoksen mukaan puuskainen tuuli voimistuu illalla lännestä alkaen ja sateet alkavat iltapäivästä tai alkuillasta. Tuulen nopeus voi kohota jopa 17 m/s merialueilla ja myös maalla voi tuulla kovaa.

Suomen Ilotulitus Oy:n liiketoimintajohtaja Otto Savimaa kertoo, että ammattilaiset noudattavat yleisesti tuulirajaa, joka on 14 m/s.

– Ilmatieteenlaitoksen varoitukset otetaan huomioon ja niitä seurataan loppuun asti. Jos näyttää siltä, että se tuuli on liian kova, menee rajojen yli isoille paukuille, niin sitten rakett eja ei voi ampua. Silloin se ei ole turvallista.

– Huomioon pitää ottaa myös tuulen suunta. Jos tuulee sellaiseen suuntaan, missä ei ole rakennuksia tai yleisöä, niin raketteja pystytään monesti ampumaan kovemmallakin tuulella.

Suomen Ilotulitus Oy vastaa muun muassa Turun kaupungin ilotulituksesta uudenvuodenaattona.

Tilannekeskus seuraa olosuhteita

Otto Savimaa muistuttaa, että kaupunki-ilotulituksissa laukaisupaikat ovat pitkälti sidottuja tiettyyn alueeseen.

– Turvaetäisyydet on laskettu tietyille paikoille. Tietysti raketteja kallistamalla vastatuulen suuntaan pystytään hieman vaikuttamaan lopputulokseen, jotta raketti räjähtäisi sitten mahdollisimman keskellä ilotulituspaikkaan nähden.

Savimaa kertoo, että ilotulitusten aikana ammattilaisilla on tilannekeskus, jossa seurataan olosuhteita.

– Esimerkiksi minä seuraan ensi yönä tuulten nopeuksia ja tiedotan tuuliolosuhteista vastaaville ampujille. Yhdessä keskustelemme sitten siitä, ovatko olosuhteet tarpeeksi turvalliset laukaisuille.

Ilotulitukset pystytään perumaan tuulen takia vain hetki ennen laukaisua.

– Ennen H-hetkeä pystytään laukaisut perumaan ja ilotulituksen pystyy myös keskeyttämään. Tietenkin tilaajan kanssa täytyy ilotulituksen peruminen sopia. Eli jos tilaaja haluaa tiedottaa asiakkailleen siitä aikaisemmin, niin se otetaan huomioon.

Ilotulituksista osa voidaan myös jättää laukaisematta.

– Ennen ilotulitusten alkamista voidaan päättää jättää osa tuotteista käyttämättä jos todetaan, että ne eivät ole hyviä vallitseviin olosuhteisiin. Esimerkiksi jos on leijailevia ilotulitteita ja pitkäkestoisia efektejä, niin ne voidaan jättää pois.