Pohjois-Karjalan Sähkö valmistautuu myrskyyn: huolena lumikuorma, joka voi katkoa nuoria puita sähkölinjoille

Sähköyhtiö on varannut helikopterin, jotta pahimmat myrskytuhot saadaan tarvittaessa kartoitettua pikaisesti.

sähkökatkot
Helikopteri auttaa sähkökatkojen korjaamisessa Pohjois-Savossa.
Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Karjalan Sähkö (PKS) on varautunut lähenevään myrskyyn kutsumalla valmiuteen huoltokorjaajia ja metsureita. Sähköyhtiö on varautunut noin 85 hengen reservillä, jos myrsky kaataa puita sähkölinjojen päälle. Lisäksi Pohjois-Karjalan Sähkö on varannut helikopterin, jotta pahimmat myrskytuhot saadaan tarvittaessa kartoitettua pikaisesti.

– Urakoitsijoilta on varattu resursseja maanantain ja tiistain väliselle yölle sekä sitä seuraavalle vuorokaudelle, sanoo Pohjois-Karjalan Sähkön käyttöpäällikkö Jukka Leppänen.

Leppäsen mukaan puita kaatavat puuskittaiset tuulet sekä painava lumimassa. Lähipäiville on luvattu puuskia noin 16 metriä sekunnissa, mutta Leppäsen mukaan se ei vielä ole niin hurja tuuli, että suureen huoleen olisi aihetta. Tuulta enemmän häntä huolettaa sankka lumisade.

– Jos lunta kertyy 20–30 senttimetriä, ja se tarttuu puihin, silloin on luvassa sähkökatkoja. Nuoret puut taipuvat sähkölinjojen päälle.

Lumikuorma on kasvanut isoksi viime viikkoina, mikä on katkonut pienempiä puita. Tämä on näkynyt myös PKS:llä, jonka alueella on ollut sähkökatkoja viime päivinä.

Leppänen kehottaa asukkaita varautumaan seuraavan kahden päivän aikana sähkökatkoihin. Sähkölinjan päälle kaatuneita puita ei saa poistaa itse, vaan sen sijainti tulee ilmoittaa sähköyhtiölle.